Sağlık İçin Teknoloji!

Sağlık teknolojilerinin günlük hayatımızda kullandığımız teknolojilerden çok daha hızlı geliştiğini fark etmek güç değil. Artık yeni bilgisayar modellerine şaşırmıyor ya da yeni telefon modellerine hayran kalmıyoruz.

04.02.2021-12:59 - (Son Güncelleme: 04.02.2021-12:59) Sağlık İçin Teknoloji!

Bir bakıma kendi sınırlarına ulaştıklarını söyleyebiliriz. Ancak sağlık için teknoloji kullanımı; güncel donanım ve yazılımlar sayesinde şaşırtıcı bir şekilde gelişiyor. Artık vücudumuzun en zor bölgesindeki cerrahi müdahaleler açık yara olmadan robotik kollar yardımıyla yapılıyor. Veya iflas eden bir organın yerine yeni organlar transplantasyon yapılmadan görev alabiliyor.

CRISPR teknolojisi hâlihazırda denenmiş durumda.Bilim insanları yakın bir zamanda CRISPR teknolojisiyle insan embriyolarında genetik değişiklik bile yapabileceklerini göstermiş. Bu tür yeni teknolojileri konuşurken göz önünde bulundurmamız gereken bazı etik sorular doğuruyor. Gen mühendisliğiyle üretilmiş hayvanlar ve bitkiler şu an mevcut. İnsanlar üzerinde denemelerin başlaması ise an meselesi.

Bununla birlikte her yenilikte olduğu gibi bu bilimsel gelişme konusunda da en önemli konu etik. Bu yeni teknoloji sadece gelişmiş, ekonomisi güçlü ülkelere mi hizmet edecek, yoksa tüm dünyaya mı? Genetik hastalıkların tedavisi için bir umut mu olacak, yoksa mükemmel çocuk sahibi olmak isteyenler için seçenekler mi sunacak?

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal