Yüzyıllardır Şifasından Faydalanılıyor!

Akdeniz ikliminin simgesi olan ve yüzyıllardır şifasından faydalanılan zeytin birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Peki, zeytinin faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

05.03.2020-09:07 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-08:57) Yüzyıllardır Şifasından Faydalanılıyor!

Zeytin, insan sağlığı için vazgeçilmez bir nimettir. Faydaları saymakla bitmeyen zeytin, E vitamini, demir, bakır ve kalsiyumdan açısından oldukça zengindir. Zeytinler aynı zamanda antioksidan görevi görmesiyle hücreleri korur. Kalp krizinden, alzheimer'a; kanserden, osteoporoz'a birçok hastalığı önlemek ve tedavi etmek için tüketilmesi gereken bir besindir. İşte zeytinin daha önce hiç duymadığınız faydaları...

KALP KRİZİNİ ÖNLER

Serbest radikaller kolesterolü okside ettiği için kan damarları zarar görür ve atardamarlarda yağ birikmesine neden olabilir. Bu durumda kalp krizine neden olabilmektedir. Siyah zeytinlerdeki antioksidan besinler, kolesterolün bu oksidasyonunu engelleyerek kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Zeytinin içerdiği yağ, ateroskleroz riskini azaltan ve iyi kolesterolü artırdığı tespit edilen sağlıklı tekli doymamış yağlardır.

BEYİN SAĞLIĞI

Zeytinler, iltihabın sebep olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu için, hayati organların dokularını zararlı ve geri dönüşü olmayan hasarlardan korur. Bir diğer faydası ise zeytinde bulunan gelişmiş biliş ve bilişsel düşme riskinin azaltma ile bağlantılı bir antioksidan olan E vitamininde saklıdır. Birincil yağ kaynağı olarak zeytinyağına dayanan diyetlerin, Alzheimer hastalığı riskini azaltmada faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

KANSERLE SAVAŞIR

Zeytin, Akdeniz bölgesinde popüler olması kanser oranlarının düşük olduğunu açıklar niteliktedir. Zeytindeki fenolik bileşikler, çeşitli kanser türlerinin tedavisinde ve önlenmesinde en iyi sonuçları verir. Zeytin aynı zamanda skualen ve terpenoidleri, antikanser özelliklerine sahip diğer bileşikleri içermektedir.

OSTEOPOROZU ÖNLER

Yapılan araştırmalar zeytinlerin ve polifenollerinin yaşlılarda kemik kaybını önlemeye nasıl yardımcı olabileceğini ostaya koymuştur. Polifenoller osteoblast sayısını (kemik oluşumu için matrisi salgılayan hücreler) artırarak çalışır ve bu kemik sağlığını iyileştirir. Zeytinlerde bulunan antioksidan olan hidroksi tiroz, kemik kaybını önlemeye de yardımcı olur. Kemiklerin oluşumunda ve korunmasında da rol oynar ve osteoporoz semptomları için etkili bir çözüm sunar.

İLTİHABI GİDERİR

Zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağlar, E vitamini ve polifenoller ile birlikte, iltihaplanma ve buna bağlı gelişen rahatsızlıklar ile mücadele etmeye yardımcı olur.

GÖZ SAĞLIĞI

Bir bardak siyah zeytin, günlük önerilen A vitamini miktarının ’unu içerir; bu, retinal forma dönüştürüldüğünde sağlıklı gözler için oldukça önemlidir. Gözün aydınlığı ve karanlığı daha iyi ayırt etmesini sağlayarak gece görüşünü iyileştirir. Aynı zamanda, A vitamini, katarakt, maküler dejenerasyon, glokom ve diğer yaşa bağlı oküler hastalıklara karşı etkili olduğuna inanılmaktadır.

SİNDİRİME YARDIMCI

Zeytinler, sindirim sağlığını korumak için önemli olan probiyotik potansiyele sahiptir. Zeytinler fermente bir besindir, bu da bağırsak dostu bakteriler Lactobacillus bakımından zengin oldukları anlamına gelmektedir. Zeytinlerdeki fenolik bileşikler, mide iltihabına neden olduğu bilinen bir bakteri olan H. pylori’nin büyümesini de durdurabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal