Yutkunmada Zorluk Çekiyorsanız Nedeni Bu Olabilir

Adını çok sık duymadığımız Akalazya hastalığı yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen bir hastalıktır. Akalazya hastalığı hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. Akalazya hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

23.01.2020-12:40 - (Son Güncelleme: 23.01.2020-12:41)

Yemek yerken yutkunma sorunlarına neden olan akalazya hastalığı yemek borusu kanserine neden olabiliyor. Akalazya hastalığı hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik…

AKALAZYA HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çoğu zaman farkında olmadığımız ve sinsi sinsi ilerleyen akalazya hastalığı birden ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Her yaşta görülebileceği gibi en sık 30 ila 60 yaşları arasında görülür. Görülme sıklığı erkek ve kadınlarda eşittir. Nedeni henüz tam olarak belirlenmemekle beraber, yapılan çalışmalar genetik faktörlerin, vücudun kendi kendini hedef aldığı kimi hastalıkların ve kimi enfeksiyonların hastalığın oluşmasına neden olduğu söyleniyor. Boğazda zorlanmaya neden olan bu hastalık ilerleyen süreçte reflü hastalığına da zemin hazırlıyor. Katı ve sıvı gıdaların yutulmasında güçlük, gıdaların ağıza geri gelmesi, göğüste ağrı veya yanma hissi, yemek sonrası öksürük ve kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren akalazya hastalığının tedavi edilmesindeki en önemli belirleyici, hastalığın evresidir. Eğer hastalık ilk evrelerindeyse öncelikle tıbbi tedaviler uygulanır. Verilen ilaçlarla yemek borusunun altında yer alan kasların kontrol altına alınmasıyla birlikte gevşemeleri sağlanır. Diğer yöntem ise endoskopi yoluyla yemek borusunun alt bölümüne ilaç verilmesidir. Aynı zamanda endoskopi aracılığıyla yemek borusu genişletilebilir. Bunun için yemek borusunun alt kısmına bir balon yerleştirilerek şişirilir. Bu durum yemek borusunun genişlemesini sağlar. Hastalığın ileri evrelerinde ise cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal