Yurt Dışından Gelen Vakalarda Virüs Sayısı Daha Az

Kovid-19’a sebep olan SARS-CoV-2’nin yerel yayılımı ile ilişkili Yakın Doğu Üniversitesi Kovid-19 PCR Laboratuvarı tarafından yürütülen araştırmalarda, virüs yükünün yani solunum yollarında görülen virüs sayısının çok üst seviyede olduğu saptandı.

18.09.2020-09:09 - (Son Güncelleme: 18.09.2020-10:55) Yurt Dışından Gelen Vakalarda Virüs Sayısı Daha Az

YEREL VAKALARDA VİRÜS SAYISI DAHA YÜKSEK

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, ‘Yerel Vakalarda Virüs Miktarı Yüksek Seyrediyor…”

Tıbbi Mikrobiyoloji ve Viroloji Uzmanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi Kovid-19 PCR Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda; 13 Temmuz-14 Eylül 2020 tarihleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne başvuru yapan kişiler arasında 69 kişinin testi pozitif belirlendi.

Yapılan araştırmadan elde edilen bulgulara göre pozitif vakaların ortalama virüs yükünün 2.500.000 olduğu, yerel vakaların önemli bir bölümünde herhangi bir kuşkulu temas durumunun bulunmadığı, yani kişilerin virüsü nasıl aldıklarını bilmedikleri, pozitif  vakaların yaş ortalamasının 31 ve %72’sininde erkek olduğu ifade edildi.

Prof. Dr. Şanlıdağ, 1 Temmuz-9 Eylül 2020 tarihleri arasında ülkeye hava ve deniz yoluyla gelen ve Yakın Doğu Üniversitesi Kovid-19 PCR Laboratuvarı’nda test sonucu pozitif belirlenen 65 kişinin %70’nin erkek olduğunu ve vakaların taşıdığı ortalama virüs miktarının 25.000 olarak saptandığını belirtti. İncelenen iki grup arasında virüs yükü bakımından ortalama 100 kat fark bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şanlıdağ, ülkeye yurt dışından gelen ve test sonucu pozitif saptanan vakaların virüs miktarının düşük olması ile ilgili olarak, ‘Ülkeye girişlerde çift PCR stratejisi uygulanıyor. İlk PCR testleri negatif çıkan kişilerin ülkeye giriş yaptıktan sonra yapılan ikinci PCR testlerinde pozitif saptanmaları; kişilerin hastalığın başlangıç aşamasında olabileceklerini ve düşük miktarda virüs taşıdıklarını düşündürüyor’ açıklamasında bulundu.

BULAŞMASI İÇİN 300 VİRÜS YETERLİ

Prof. Dr. Şanlıdağ “Bilimsel araştırma sonuçlarına bakıldığında hastalığa yakalanmak için en az 300 virüsün  alınmasının yeterli olduğu görülüyor. Oldukça düşük bir miktar ve herkesin azami özeni göstermesi gerekiyor. O nedenle kapalı yerlerde, kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmalı” diyerek maske, mesafe ve hijyen kuralının önemini hatırlattı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal