Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Düzenli tüketilen yer fıstığı birçok hastalığın önlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Yer fıstığının faydalarını sizin için derledik. Detaylar haberimizde...

03.05.2018-11:28 - (Son Güncelleme: 14.02.2022-09:55)

Düzenli tüketilen fıstık kilo vermenize yardımcı olabilir; kolesterol içermez, safra taşı hastalığının, kardiyovasküler ve onkolojik hastalıkların önlenmesine katkı sağlar. Fakat fıstık oldukça güçlü bir alerjendir, bu yüzden fıstık tüketilirken küçük porsiyonlar ile başlanmalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yer fıstığı uzun süre yoksul halkın yiyeceği olarak görüldü. Agrokimyacı George Carver, yer fıstığından içecekler, kozmetikler, sabun ve matbaa mürekkebine kadar 300'den fazla ürün icat ederek bu yemişe benzeri görülmemiş bir popülerlik kazandırdı.

Düzenli olarak bir avuç tüketilen fıstık; koroner kalp hastalığı, felç, kardiyovasküler ve kanser hastalıkları risklerini azaltmaktadır. 

Uzmanlar günde 20 gram yer fıstığı yemenin akciğer hastalığı, diyabet, bulaşıcı hastalıklar ve böbrek hastalığından erken ölüm riskini azalttığına vurgu yapıyor.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR!

- Antioksidanlar kronik hastalıkların gelişme riskini önemli ölçüde azaltarak kalp hastalığı, iskemi ve ayrıca kötü huylu tümörlerin oluşumunu engeller. Antioksidan yönünden zengin olan yer fıstığı polifenol içermektedir.

- E vitamini içeren yer fıstığı katarakt, artrit, tümörler, Alzheimer hastalığı, hipertansiyon ve damar hastalıklarının riskini büyük ölçüde azaltmaktadır.

- Karbonhidrat bakımından düşük olan yer fıstığı protein, yağ ve lif bakımından zengindir. 

- Düzenli fıstık tüketimi safra taşı riskini azaltıyor. 

- Yer fıstığında B vitaminlerinden biri olan biotin bulunmaktadır. Biotin, saç derisine ve saç köklerine oksijen ve besin taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yer almaktadır.

Kan şekerini düzenlemeye fayda sağlayan yer fıstığı magnezyum içermektedir. Bu özelliği ile diyabetli insanlar için yararlıdır.

Yer fıstığı kilo aldırır mı?

Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen, diyete uygun şekilde dahil edilmeleri kişiye ekstra kilo getirmemektedir. Aksine yer fıstığının tüketimi, kilonun normalleşmesine, obezite riskinin azaltılmasına ve kalori yakımının uyarılmasına fayda sağlar. 


Yer fıstığı alerji yapar mı?

Yer fıstığı alerjik olarak kabul edilmektedir. Yer fıstığına alerjisi olan kişilerin genellikle badem, ceviz, fındık, kaju vb. gibi kuru yemişlere de alerjisi vardır.

Yer fıstığı nasıl seçilir ve saklanır?

- Yer fıstığını satın alırken, tanelerin eşit renkte, çizgisiz ve lekesiz olmasına özen gösterin. En ufak küf belirtisi olan yiyeceklerden uzak durun.

- Yer fıstığını kuru, serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.

YER FISTIĞININ BESİN DEĞERİ NEDİR?

100 gram yer fıstığının kalorisi ve besin değeri şu şekildedir:

- Kalori: 567 kcal

- Karbonhidrat: 16.1 gr

- Diyet lifi: 8.5 gr

- Protein: 25.8 gr

- Yağ: 49.2 gr

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal