Yeni Okul Döneminde Öğrenci ve Velilere Adaptasyon Tavsiyeleri

Uzmanlar yüz yüze eğitimin başlayıp öğrencilerin okula dönmeden önce salgınla başa çıkma yöntemlerinin öğretilmesi, tutum ve davranış değişiklikleri için zaman tanınması gerektiğini belirtiyor.

02.09.2020-12:38 - (Son Güncelleme: 02.09.2020-12:35) Yeni Okul Döneminde Öğrenci ve Velilere Adaptasyon Tavsiyeleri

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Yazıcı, koronavirüs salgını döneminde öğrencilerin ve velilerinin yeni okul sezonuna adaptasyon sürecine dair önemli tavsiyelerde bulundu.

Sürecin veliler tarafından yönetiliş şeklinin önemli ve çocuklar için belirleyici olduğunu, kriz ve stresle karşılaşıldığı zaman baş edilmeye çalışılan bir dönemden geçildiğini belirten Yazıcı, ebeveynlerin bu dönemdeki tutumlarının çocuklara yol göstereceğini söyledi.

Velilerin, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tedbirleri uygulayıp sakin kalmayı başarmaları gerektiğini, kurallara harfiyen uyulduğu taktirde çocukların da bu doğrultuda hareket edeceğinin altını çizen Yazıcı, şöyle konuştu:

‘Tutum ve davranış değişiklikleri bir günde elde edilen beceriler değil, bunlar zamana yayılıyor. Okulların açılmasını beklemeden, açılacak mı açılmayacak mı diye bakmadan pandemiyle başa çıkmayı çocuklarımıza öğretirsek okul yaşamında rahat olacaklar. Haliyle onların anlayacağı dil ve seviyede hepsine ayrı bir lisan geliştirerek pandemiyi çocuklarımızla konuşmalı, alabilecekleri tedbirleri onlara öğretmeli, tutum ve davranış değişiklikleri için de onlara zaman tanımalıyız. Bir numaralı kural bu aslında.’

‘UYKU DÜZENİNİN ÖNCEDEN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR’

Çocukların ruh sağlığı ve gelişiminin çok önemli olduğunu belirten Yazıcı, eğitim, akran ilişkilerinin desteklenmesi, çevirimiçi ortamda olsa dahi arkadaşlarla olan ilişkinin korunması çocukların sağlığı açısından önemli olduğunu kaydetti.

Bu süreçte çocukların her zamankinden daha fazla ekrana maruz kaldığına da dikkat çeken Yazıcı, ‘Bilgisayar ya da ekran onlar için bir eğitim materyali haline geldi. Bu sefer çocuklar ne kadarı eğitim, ne kadarı oyun ve eğlence karıştırmaya başladı. Sürenin kontrolü kaybolmaya başladı. Aslında ders ile eğlence zamanlarını birbirinden ayrıştırmak ve ekran maruziyetini okullar açılsa da açılmasa da çok önceden bir yaşam tarzı olarak dengelemek gerekiyor' şeklinde konuştu.

Yazıcı, çocukların yeni eğitim-öğretim sürecine hazırlandıkları bu dönemde uyku düzeninin önceden düzenlenmesi gerektiğini de belirterek ‘Öğrencilerin erken yatma, erken kalkma, vaktinde derse hazırlanma gibi rutinleri korumaları gerekiyor. Eğitim çevrimiçi de olsa yüz yüze de olsa çocukların önceden kahvaltılarını yapmış şekilde derse hazırlanması, sosyal mesafe, temizlik ve maske kurallarını kazanmış olarak okula gitmesi, onlar için koruyucu ve kollayıcı olacaktır’ dedi.

ÇOCUKLAR DAHA ÇABUK ADAPTE OLABİLİYOR

Yazıcı, belirsiz durumların kaygıyı artırdığını, yeterli ve doğru bilginin kaygıyı azaltmada etkili olabileceğini kaydetti.

Sağlıklı yaşam ve egzersizin, kaygıyı yönetmede başarılı bir yöntem olabileceğini belirten Yazıcı, yakın çevredeki kişilerle iletişimin devam etmesinin, uyku düzeninin korunmasının, stres ve kaygıyla baş etmede yardımcı olabileceğini anlattı.

Öğrencilerdeki kaygının yüksek olması halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Esra Yazıcı, Konuşmasını şöyle sonlandırdı:

‘Çocukların adaptasyon yetenekleri yetişkinlerden daha iyi. Öğrencilerin de maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını tavsiye ediyorum. Uzaktan birbirlerini sevmeyi, mesafeyi koruyarak oynamayı öğrenmek durumundalar. Daha mesafeli oyun, sohbet ve ilişkilere, bu dönemde alışmak durumundayız. Çocuklarımızın da bu adaptasyonu gösterebileceklerini umuyorum. Derslerine tabii ki devam edecekler, uzaktan eğitim süreci devam ederse de hiç olmazsa ara ara serbest sohbet odaları oluşturarak akran iletişimine çevrimiçi ortamda bile olsa çok ihtiyaçları var. Bunun devam etmesini tavsiye ediyorum.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal