‘Yeme İçme Sektöründe Normalleşme İçin Erken' Uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi olan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, restoran ve kafe gibi işletmelerin şubat ayından sonra salgının seyri göz önünde bulundurularak açılmasının, bu yerlere girişte HES kodu uygulamasının zorunlu hale getirilmesinin salgının yayılımını önlemek açısından daha uygun olabileceğini belirtti.

25.01.2021-11:06 - (Son Güncelleme: 25.01.2021-13:17) ‘Yeme İçme Sektöründe Normalleşme İçin Erken' Uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüs salgınının tüm dünyada etkin olarak devam ettiğini vurguladı.

Dünya genelinde salgının kontrol altında tutulabilmesi için birçok tedbir alındığını anımsatan Kayıpmaz, Türkiye'de de sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığını ve özellikle restoran, kafe gibi işletmelerin yalnızca paket veya eve servis hizmeti verdiğini hatırlattı.

Kayıpmaz, tedbirler doğrultusunda alışveriş merkezlerine giriş yapılmadan önce kişinin Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından alınan kodların kontrol edilmesiyle riskli bir durum olup olmadığının anlaşılabildiğini söyleyerek, bunun kişisel hakların sınırlanması değil, toplum sağlığının korunması için yapıldığının altını çizdi.

Kurallara uyarak hizmet vermeye devam eden güzellik salonları ve kuaförlerdeki faaliyetler hakkında da değerlendirmede bulunan Kayıpmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Benim bir işletmem olsa mutlaka HES kodunu sorgularım. Çünkü, işletmeye gelen bir kişi karantinada kalması gereken bir kişi olabilir. Bunu anlayamazsınız, kapıda ölçülen ateş bir yere kadar bilgi verir. İşletmeler, bu sorumlulukla hareket etmeli. Bu, çalışanları ve müşterileri korumak içindir. Zorunlu kurala bağlı olmaksızın işletmeler bunu yaparsa kendilerinin ve çalışanlarının sağlıklarını da korumuş olurlar. İşletme sahiplerine HES kodu uygulamasını kullanmaları çağrısında bulunmuştum.’

Alınan tedbirlerle doğrultusunda eylül ayından sonra artış görülen hastalık seyrinde önemli düşüş yaşandığını belirten Kayıpmaz, salgında başarının yalnızca tedbirlere tam olarak uyulmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

‘ŞU ANDA LOKANTA, KAFE, PASTANE SAHİBİ ESNAFIMIZ, ZOR DURUMDA AMA...’

Yeme içme sektöründe bulunan işletmelerin sınırlanan kurallar doğruştusunda hizmet verdiğini aktaran Kayıpmaz, ‘Salgında Çalışma Rehberi'nde sektörün alacağı tedbirlere ilişkin her türlü bilginin bulunduğunu kaydetti. Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Bu noktada bir sıkıntı haziran ayında normale geçiş aşamasında yaşandı. Olması gerekenden daha fazla sayıda müşterinin işletmelere alındığını gördük, bu sıkıntı yarattı. Şu anda biliyoruz ki özellikle lokanta, kafe, pastane sahibi esnafımız, zor durumda. Çünkü, milyonlarca kişi buralardan ekmek yiyor ama bu yeme içme sektöründe maskeler inmek durumunda olduğu için riskli bir alan. Ondan dolayı, yeme içme sektöründe normale dönüş aşamasında seyrek kapasiteli kullanım gündeme gelebilir. Kapasitenin belli bir miktarına kadar müşterinin alınmasına izin verilebilir, kapıda HES kodu zorunlu hale gelebilir.’

‘ŞU SÜRECİ NE KADAR BAŞARIYLA ATLATIRSAK İLKBAHAR VE YAZA O KADAR RAHAT GİRERİZ’

Türkiye'de görülen yeni vaka sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Kayıpmaz, kış aylarında olunmasının da hastalık açısından bir risk taşıdığına dikkat çekti. Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, şu açıklamalarda bulundu:

‘Biz gerçekten şu süreci ne kadar başarıyla atlatırsak önümüzdeki ilkbahar ve yaza o kadar rahat gireriz. İlkbahar ve yaz ayları, turizmin açıldığı, insanların dışarıda daha çok vakit geçirdiği dönemdir. Biz eğer bu noktada burada bir süre daha sabredebilirsek, vaka sayılarını azaltarak salgını kontrol altına alabilirsek, yaz aylarında rahatlamamız o nedenli kolay olur.

Kişisel kanaatim, bu tür yerlerin açılması için bir süre daha beklememiz yönünde. Son kararı verecek olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'dir. Şubat ayını en azından bekleyerek geçirmek de fayda var. Çünkü, bir yandan mutasyon tehlikesi kapımızda, bir yandan kış aylarındayız, kapalı ortamlarda vakit geçiriliyor ve buralar kötü havalandırılabiliyor. Bundan dolayı en azından şubat ayını geçirip, şubat sonrası vakalarını görmemiz lazım. Ondan sonra da açılacaksa bile Salgında Çalışma Yönetimi Rehberi uyarınca, belki HES kodları devreye alınarak açılması daha güvenli olur.’

İşletmelerin şu anda tam kapalı olmadığını, paket servise devam ettiğini belirten Kayıpmaz, bu işletmelerdeki oturma yerlerine ilişkin daha sonra belirli limitler çerçevesinde bir uygulama yapılabileceğini söyledi.

 

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, ‘Bizim de arzumuz bunun en kısa zamanda olması ama kış ayları tehlikeli bir dönem. Biraz daha gözleme ihtiyaç var. Bu da bir aydan biraz daha fazla zaman istiyor. Mart ayında bunların gündeme gelmesi yerinde olacaktır’ şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal