Yaz Aylarında Daha Sık Görülüyor

Yaz aylarında daha sık görülen çıkan böbrek taşları birçok kişinin hayatını kabusa çeviriyor. Böbrek taşının oluşmasına karşı alınabilecek önlemleri sizin için bir araya getirdik. Detaylar haberimizde…

08.04.2020-18:12 - (Son Güncelleme: 08.04.2020-17:43) Yaz Aylarında Daha Sık Görülüyor

Sağlık sorunları arasında en sık görülen rahatsızlıklardan bir de böbrek taşıdır. Yapılan araştırmalar, yaz aylarında idrarda çözünemeyen maddelerin böbrek taşı sorununa neden olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle yaz aylarında dikkat edilmesi gerektiğini belirten Üroloji Uzmanı Dr. Murat Tuğrul Eren böbrek taşına karşı alınabilecek 7 etkili yöntemi sıraladı. İşte detaylar…

BOL BOL SU İÇİN!

Her gün en az 2 litre sıvı tüketin. Sıvı tüketiminin su ağırlıklı olması en idealidir. Kahve ve çay gibi ürünlerin fazla tüketimi okzalat denilen taşların büyük kısmını oluşturan maddenin miktarını artırarak taş oluşumunu tetikler. Gazlı içeceklerin de taş oluşumunu artırdığına dair birçok bilgiye ulaşılmaktadır.

Taze Limon Tüketin!

Taze limon ya da suyu, içeriğinde bulunan sitrat nedeniyle taş oluşunu engeller. Sitrat, idrarımızda da doğal olarak bulunan bir madde ve taş oluşumunu önlemeye yardımcıdır. Bundan dolayı, limon tüketmek taş hastalığı için oldukça faydalıdır. Limonu salata, çorba gibi yiyeceklerinizin üzerine sıkarak tüketebilirsiniz.

TUZ KULLANIMLARINI AZALTIN!

Tuz, böbrek taşlarının büyük bir kısmında bulunan kalsiyumun böbreklerden atılımını artırarak taş oluşumu için gerekli olan zemini hazırlar. Bu nedenle fazla tuz tüketmekten kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca az tuz tüketerek tansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi diğer hastalıklarında önüne geçebilirsiniz.

EGZERSİZİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN!

Yapılan bilimsel çalışmalar hareketsizliğin hastalıklara davetiye çıkardığı ortaya koymuştur. Sağlığa olan genel faydalarının yanı sıra böbrek taşından korunmak için de düzenli olarak egzersiz yapmak gerekiyor. Egzersizin ve ideal kiloda olmanın taş hastalığını azalttığına dair birçok yayın bulunmaktadır.

BOL BOL SEBZE TÜKETİN!

Hayvansal proteinin bol olduğu bir diyet, taş oluşumunu artırır. Bu sebeple sebzeden ve lif oranı yüksek olan, proteinden fakir bir diyet uygulayıp, sindiriminizi rahatlatarak böbrek taşından korunabilirsiniz.

MEYVE TÜKETİMİNİ ABARTMAYIN!

Yazın meyveler ve soğuk içecekler tüketmek ferahlamak için başvurulan yöntemlerden biridir. Hatta karpuz, kavun gibi meyvelerin neredeyse yüzde 100’ü sudan oluşmaktadır. Fakat bu meyveler ve onların suları fruktoz içerdikleri için şeker metabolizmasını bozarak taş oluşumunu artırabilir. Bu nedenle meyve tüketiminde aşırıya kaçmamakta fayda  var.

FAST FOOD BESLENMEYE DİKKAT!

Üroloji Uzmanı Dr. Murat Tuğrul Eren, “Artan fast-food tüketiminin küresel ısınma ile birlikte taş hastalığının tüm dünyada artmasının ana nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Fast-foodlarda hem protein hem de karbonhidrat bol olduğundan, taş hastalığı için zararlı iki besini de birlikte almış olursunuz. Bu nedenle mümkün olduğunca fast-food türü besinlerden kaçının,” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal