'Yaşlılara Grip ve Zatürre Aşısı Yapılması Gerekiyor'

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsü en çok 65 yaş üstü yaşlıları etkilemektedir. Bu nedenle huzurevlerinde ve yaşlı bakım evlerinde kalan yaşlıların da korunması büyük önem taşımaktadır.

09.04.2020-12:19 - (Son Güncelleme: 09.04.2020-12:01) 'Yaşlılara Grip ve Zatürre Aşısı Yapılması Gerekiyor'

Gerontolog Öğr. Gör. Sıla Ayan, huzurevleri ve yaşlı bakım evlerinde çok sık rastlanan enfeksiyonları ve korunma yollarına dair önemli bilgiler paylaştı. En çok görülen enfeksiyonların üriner sitem enfeksiyonları, pnömani, bası yarası ve influenza olduğunu belirten Ayan, koruyucu yöntemlerin bireye ve çevreye yönelik yapılması gerektiğinin altını çizerek, “65 yaş üzerindeki yaşlılara yapılması gereken iki önemli aşı influenza (grip) ve pnömokok (zatürre) aşısıdır. Yaşlının ve ortamın temizliği, immünitenin artırılması önemlidir. İmmünitenin artırılması beslenme, fiziksel aktivite, uyku düzeninin sağlanması, üretkenliğin artırılması, yaşlıya gerekli psikolojik desteğin sağlanması gibi alt başlıkları içeri,” şeklinde konuştu.

Pnömoninin 75 yaş üzeri kişilerde çok sık görüldüğünü belirten Ayan, “Bakımevinde yaşayanlarda görülme sıklığı daha fazladır. İnfluenza ise 65 yaş üzerinde üç dört kat daha fazla epidemiye yol açar. Tipik olarak mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Özellikle toplu yaşamın olduğu yerlerde yayılımı hızlı olmaktadır,” dedi.

ENFEKSİYON KAYNAĞINI İZOLE ETMEK EN ETKİLİ YÖNTEM

İzolasyonun bu süreçte çok büyük önem taşıdığını ifade eden Gerontolog Sıla Ayan, “Kurumlarda patojen mikroorganizmaların spesifik bir alandan yayılımını önlemede en etkili yol enfeksiyon kaynağının izole edilmesidir. Böylece mikroorganizmaların hasta ile sağlık personeli, sağlık personeli ile hasta ve hasta ile hasta ziyaretçileri arasında yayılımı önlenir. İzolasyon bir dizi işlemle gerçekleştirilir. Bunlar el yıkama, özel oda, koruyucu giysi kullanma, hasta çıkartı ve atıklarının dezenfeksiyonu, sterilizasyonu vb. olarak sıralanabilir. Corona ile ilgili gündemde ise zaten huzurevleri ve bakım kurumlarındaki tüm meslek personelleri, tıpkı diğer sağlık çalışanlarımız gibi cansiperane çalışmakta, burada kurumlarda kalan yaşlılarımız ve onlar için endişelenen dışarıdaki aileleri için yapılması gereken evde kalmak, talimatlara uymak, ziyaretleri kesmek ve personele yardımcı olmak” ifadelerini kullandı.

Rutin süreçte düşme riski, enfeksiyon ve bulaşla ilgili bazı risklerin olduğunu belirtmek adına kurumlar tarafından belirli sembollerin kullanıldığını hatırlatan Ayan, “Sarı yaprak solunum izolasyonunda, mavi anemon çiçeği damlacık enfeksiyonunda, kırmızı yıldız temas izolasyonunda, dört yapraklı yonca ise düşme riski olan hastalarımızda kullanılmaktadır,” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal