Yaşlılar ve Hastane Çalışanı Zatürre Aşısı Olmalı

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken aşı zamanı da geldi. Grip aşısı herkese uygulanırken zatürre aşısı olacaklar için belli kriterler bulunmaktadır. 65 yaş üstü kişiler, kronik hastalıkları olanlar, hastane ve huzurevi personeli özellikle aşı olmalı. İşte detaylar...

25.08.2020-10:56 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-10:53) Yaşlılar ve Hastane Çalışanı Zatürre Aşısı Olmalı

Vücudumuzdaki enfeksiyonlar zatürreye çevirdiği zaman öldürücü olabiliyor. Özellikle de bağışıklık sistemi baskılanan, kronik hastalığı olan ve yaşlı kişilerde bağışıklık sistemleri düşün olduğu için hızlı etki gösteriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, Covid-19 döneminde zatürre ve aşısı ile ilgili bilgiler verdi.

COVİD-19 SALGININA GRİP ve ZATÜRRE EKLENDİ

Prof. Dr. Ferah Ece, 'Zatürreye neden olan mikroplar, kişiden kişiye, yakın temas sonucu bulaşır. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması; öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir.

Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir biridir. Ağır geçen grip hastalığı zatürreye ortam hazırlar. Vücudu aşırı ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında da zatürre ortaya çıkabilir. Pnömonide şikayetler etken mikroorganizmanın türüne göre değişiklikler gösterir. Bakteriyel pnömonilerde genellikle ateş, üşüme ve titreme ile başlar ve gittikçe yükselir. Öksürük, başlangıçta kuru vasıftadır' dedi.

Hastalığın yaygınlık derecesine göre hastalarda nefes darlığı ve el, ayak ve dudaklarda morarmalar görülebileceğine de değinen Ece, 'Halsizlik, iştahsızlık, kırgınlık gibi genel şikayetler sıklıkla hastalığa eşlik eder. Tedavide antibiyotikler, gerekirse antiviral ajanlar, ateş düşürücüler kullanılması, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, yatak istirahati, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet ile hastanın çok iyi beslenmesi gerekir' şeklinde konuştu.

Covid-19 salgınına, grip ve zatürre salgınlarının da eklenmesini önleyebilmek için hem grip aşısı hem de zatürre aşısı olunması gerektiğini söyleyen Ece, açıklamalarına şöyle devam etti:

'Yine de zatürre aşısının Covid- 19'a karşı koruyuculuğunun olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Grip aşısı herkese uygulanırken zatürre aşısı için aşılanması gereken kişiler şunlardır:

  • 65 yaş üstündekiler
  • Kronik akciğer, böbrek ve kalp hastaları bulunanlar
  • Bağışıklık sistemi baskı altında olanlar
  • Şeker hastaları
  • Tansiyon hastaları
  • Tekrarlayan pnömoni geçirenler
  • Kanser tedavisi olanlar
  • Herhangi bir nedenle dalağı cerrahi bir şekilde çıkarılmış olanlar
  • Huzurevi çalışanları
  • Hastane personeli

NASIL KORUNMALIYIZ?

Grip ve zatürreden korunmak için yapılacaklara değinen Ferah Ece, 'Grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan, grip virüsüne yakalanmış insanların öksürme ve hapşırmaları ile ortama saçtıkları virüslerden korunmak için maske kullanmak en etkili yöntem olacaktır. Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi tedbirlerle gripten korunmak mümkündür.

Stres, vücut direncini azalttığı için hastalıklara da zemin hazırlayan en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak, sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir. Sigara içmemek, düzenli uyumak, alınacak diğer önlemler arasında sayılabilir’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal