Yağ bezesi neden olur, nasıl geçer, nasıl alınır? Kanseri tetikleyen yağ bezeleri hakkında bilinmesi gerekenler

Tıp dilinde lipom olarak isimlendirilen yağ bezesi cilt ve altta yatan kas tabakasında yer alan ve yavaş büyüyen yağlı kitlelerdir. Tümör belirtilerinden biri olan yağ bezesi, hızlı büyüdüğü ve ağrıya yol açtığı zamanlarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalı. İşte yağ bezesi hakkında bilmeniz gerekenler…

17.03.2022-14:32 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-17:51)

Prof. Dr. Köksal Bilgen, yağ bezesi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Yağ bezesi belirtilerini aktaran Prof. Dr. Köksal Bilgen, ''Yağ bezesi, genellikle herhangi bir belirti vermez ve çoğu vakada ağrıya neden olmaz. Ancak, 20-40 yaş arası erkeklerde, omurganın torasik bölgesinde gözlenen yağ bezesi; ağrı, kısmi felç ve idrar tutamama gibi ciddi belirtilere yol açabilir.''

Bilgen, yağ bezesinin ortaya çıkışının tespit edilemediğini belirterek, ''Yağ bezelerinin genetik faktörlere bağlı olarak veya fiziksel bir travma sonucu ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, gardner sendromu, dercum hastalığı ve madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır'' dedi.

Yağ bezesi tümör mü?

Yağ bezesinin cilt altında oluşan en yaygın tümör çeşidi olduğunu söyleyen Bilgen, yağ bezesinin iyi huylu bir tümör olduğunu söyleyerek tıbbi müdahaleye gerek kalmadığını aktardı.

Yağ bezesi kansere dönüşür mü?

Yağ bezelerinin kansere dönüşme olasılığının oldukça az olduğu söyleyen Bilgen, ''Ancak, doku içinde ortaya çıkan ve derin bir yağ bezesi görünümünde olan liposarkom adı verilen bir kanser türünün varlığından söz etmek mümkündür. Dolayısıyla, yağ bezesinin çok hızlı büyüdüğü veya ağrıya neden olduğu durumlarda, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır'' diye ifade etti.

Yağ bezesi

İlaç tedavisiyle de yok edilebiliyor!

Yağ bezelerinin tedavisi hakkında konuşan uzman ''Yağ bezeleri çoğunlukla zararsız ve iyi huylu tümör sınıfına girdiğinden, tedaviye gerek duyulmayan bir durumdur. Ancak, estetik anlamda kişinin yağ bezesinden rahatsız olması veya bezenin endişe verici boyuta ulaşması gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Kitlenin alınması sonrasında hastanın konuyla ilgili takip edilmesi oldukça önemlidir. Yağ bezesi; operasyon veya ilaç tedavisiyle yok edilebilir'' diye belirtti.

Yağ bezelerini sıkma enfeksiyonu artırıyor

Yağ bezesi sıkmanın enfeksiyonu artırıcı bir etkisi olduğuna dikkat çeken Bilgen, ''Yağ bezesinin sıkılması; yapısının sivilceye benzememesi ve açık bir ucunun olmaması nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, yağ bezesinin sıkıldığı durumlarda, yağ dokusu dışarı çıkacak bir kanal bulamadığından, içerisindeki kapsül patlar ve diğer bölgelere yayılım gösterir. Bu durum da enfeksiyon riskini artırır. Dolayısıyla, yağ bezeleri sıkılmamalı ve mutlaka uzman doktor kontrolünde cerrahi müdahaleyle alınmalıdır'' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal