Vücuda Girdiğinde Hücrelerin Deforme Olmasına Neden Oluyor

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan karpuzun insan sağlığına olan faydaları saymakla bitmiyor. Ancak meyve sebzelerin hızlı olgunlaşması için izlenen yöntemler sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Peki, karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

29.05.2020-10:14 - (Son Güncelleme: 29.05.2020-11:14) Vücuda Girdiğinde Hücrelerin Deforme Olmasına Neden Oluyor

Şüphesiz karpuz yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. İçerisinde bulunan bol miktardaki sıvı oranı sayesinde vücudun sıvı ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. Sağlık açısından birçok faydası bulunan karpuzun bilinmeyen faydalarını sizin için bir araya getirdik. İşte karpuz hakkında merak edilenler…

BÖBREKLERİN İYİ ÇALIŞMASINI SAĞLIYOR

Karpuz, idrarda oluşan enfeksiyonların önlenmesinde oldukça etkin bir rol oynar. Su oranı yüksek olan bu meyve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR

İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde karpuz, gözlerin retina pigmentleri üretmesine yardımcı oluyor. Ayrıca beta-karoten bakımından da zengin olan karpuz, gece körlüğüne yakalanma riskini azaltıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan karpuz, bu özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIYOR

Karpuz bol miktarda B6 vitamini içermektedir. Bu vitamin beyinde bulunan serotonin hormonunun üretilmesini sağlamaktadır. Bu sayede karpuz tüketen kişilerin depresyona girme riskini azaltır.

KARPUZ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Dünyada en çok tüketilen besinler arasında yer alan karpuzun seçme işlemi sırasında dikkatli olunması gerekmektedir. Aksi taktirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yapılan araştırmalar ve uzmanların uyarılarına göre karpuzun içeriğinde bulunan çatlaklara dikkat etmek son derece önemlidir. Meyve ve sebzelerin daha hızlı bir şekilde olgunlaşması için enjekte edilen forchlorfenuron maddesinin kullanımı bazı ülkeler tarafından onaylanmıştır. Ancak bu madde vücuda girdiği zaman hücrelerin deformasyona uğramasına neden olmaktadır. Bu da kanser hastalıklarını tetiklenmesine yol açar. Bu nedenle karpuz seçerken özellikle dikkatli olunması gerekir.

KARPUZ SEÇMENİN PÜF NOKTALARI

Karpuzun dip kısmının rengi ne kadar sarıya yakın olursa alacağınız karpuz da o kadar tatlı olur. Yani dip bölgesinin beyaz olmamasına dikkat etmeniz gerekir.

Karpuzun dış yüzeyindeki kahverengi noktalar ve çizikler karpuz büyürken çiçeğinin arılar tarafından çok fazla ziyaret edildiğine işaret etmektedir. Tozlaşma denilen bu doğal olay ne kadar fazla olursa karpuzun tadı da o kadar tatlı olur.

Birçok kişi çiftçilerin karpuzları şekillerine göre ayırt ettiklerini bilmez. İnce, uzun olan karpuzlar bol suluyken daha yuvarlak olanları ise tatlı olmaktadır.

Karpuzu elinize aldığınız zaman ağır hissetmeniz gerekir. Çünkü hafif bir karpuzun kelek çıkma olasılığı oldukça yüksektir.

Karpuz sapı, rengi koyu ise karpuzun olgun olduğunu göstermektedir. Eğer sapın rengi yeşilse yakın zamanda toplandığını ve olgun olmadığını gösterir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal