Vitamin Eksikliği Terlemeye Neden Olabilir

Vücutta ter bezlerinin sıvı salgılamasına terleme denilir. Bu sıvı bol miktarda tuz içerir. Terleme, vücudun serin kalmasına yardımcı olur ve genel olarak koltuk altları, ayaklarda ve avuç içlerinde görülür. Peki, neden terleriz? Terlemek hangi vitaminin eksikliği göstergesidir? İşte detaylar…

17.08.2020-16:33 - (Son Güncelleme: 17.08.2020-16:31) Vitamin Eksikliği Terlemeye Neden Olabilir

Terleme, günlük hayatta kişinin özgüveninin sarsılmasına ve utanmasına neden olan ancak vücut için gerekli bir süreçtir. Sıcak hava, egzersiz yapmak, tedirgin olmak, öfke duymak, utandırıcı veya korkutan durumlar, stres ve menopoz gibi durumlar terlemeye neden olan durumlar arasında sayılabilir. Peki, hangi vitamin eksikliği terleme yapar? Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

TERLEME NEDİR?

Vücut aşırı ısındığını hissettiğinde, sıcaklığını korumak için terlemeye başlar. Buharlaşma yoluyla ısı kaybını teşvik eden terleme, vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı oluyor. Yani terlemek, vücut sıcaklığının korunmasının doğal bir yoludur.

İki tür ter bezi vardır. Bunlar; ekrin ve apokrindir. Vücut sıcaklığını etkili bir şekilde düzenleyebilmek için binlerce ekrin bezine sahiptir. Vücut sıcaklığı arttıkça, sinir sistemi ekrin bezlerini ter atmaya teşvik eder. Ter; su, sodyum ve vücudun soğumasına yardımcı olan diğer maddelerden oluşmaktadır.

Apokrin bezleri ise koltuk altı ve kasık bölgelerinde yer alır. Vücudun sıcaklığı bu bezlerin uyarılmasını sağlasa da, stres, endişe ya da dalgalanan hormonlar tarafından da tetiklenmesine neden olur. Apokrin bezleri, vücut kokusunun nedeni olan teri parçalamaya yardımcı olan bakterileri üretir, bu da terin kokmasına neden olur.

Bir kişi, ergenlik döneminde tamamen aktif olmaya başlayan yaklaşık 2 ila 4 milyon ter bezi ile dünyaya gelir. Fakat her bezinden ne kadar ter salındığı cinsiyet, genetik, çevre koşulları, yaş ya da kondisyon düzeyi gibi birçok faktör tarafından belirlenir.

Erkeklerin ter bezleri çok daha aktiftir. Ter oranına katkıda bulunan başlıca iki etken, bireyin kondisyon düzeyi ve kilosu ile ilgilidir. Şişman olan kişilerin fazla terlemesi daha muhtemel bir durumdur. Çünkü vücudun çalışabilmesi için daha fazla enerji uygular ve soğuyabilmesi için de bir o kadar vücut kütlesine sahiptir.

Daha fazla terlemenize nede olan durumlar:

  • Sıcak hava
  • Egzersiz yapmak
  • Sizi tedirgin, öfkeli, utandıran veya korkutan durumlar
  • Stres
  • Bunların yanı sıra aşırı terleme menopoz belirtisi de olabilir.

HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ TERLEMEYE NEDEN OLUR?

D vitamini eksikliği vücutta terlemeye neden olabilir. B12 vitamini eksikliğinde de gece terlemeleri görülebilmektedir. Bu nedenle normalden fazla terliyorsanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal