Varis Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Varis genellikle işi gereği bütün gün ayakta duran ve elli yaş üstü kadınlarda daha sık görülüyor. Hastalığın tedavisi yapılmazsa ilerleyen zamanlarda damarların yırtılmasına sebep olabiliyor. Varis nedir ve tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

03.03.2020-15:13 - (Son Güncelleme: 03.03.2020-15:08) Varis Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şişkin damar hastalığı olarak da bilinen varis, damarların genişleyerek açılması sonucunda yüksek miktarda kanla dolması sonucunda meydana gelir. Varis oluşan damarlar çoğunlukla şişerek kabarır ve mavi mor arası ya da kırmızı renkte olurlar. Varis, eğer kontrol altına alınmaz ve tedavi edilmezse ağrıya neden olur. Kadınlarda daha yaygın olarak görülen varis, yetişkin nüfusun %25’inde mevcuttur. Çoğu vakada varis alt bacak diye tabir edilen baldır bölgesinde görülür.

VARİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Varis tedavisi için uzmanlar yaygın olarak geleneksel yöntemleri tercih ederler. Daha yoğun müdahalelerde bulunmadan önce doktor muhtemelen yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılmasını talep eder.

YAŞAM TARZINDA DEĞİŞİKLİK

Özellikle yoğun tempoda ve ayakta çalışan kişiler eğer imkan dahilindeyse yaşam tarzında değişikliğe giderek varis oluşumunu engelleyebilir ya da kötüleşmemesini sağlayabilir. Birinci derece varis olarak bilinen ve varis hastalığının ilk evresi olan kılcal damar varislerinde yaşam biçimini değiştirmek olumlu katkı sağlar.

  • Uzun sürekli ayakta durmaktan kaçınmak,
  • Kilo kontrolü,
  • Kan dolaşımını düzene sokmak için egzersiz yapmak varis hastalığının oluşmasını ve daha kötüye gitmesini engeller.
  • Varis hastaları ayrıca dinlenirken ya da uyurken bacaklarını normal vücut pozisyonundan daha yüksekte tutarak semptomları azaltabilirler.

KOMPRES TEDAVİSİ

Varis hastalığı nasıl geçer sorusunun en yaygın bilinen yanıtlarından biri de kompres tedavisidir. Varis hastalığında doktor tarafından varis tedavisi için üretilmiş ve halk arasında varis çorabı olarak bilinen kompres ürünlerin kullanılması önerilebilir. Bu çoraplar bacaklara ihtiyaç duyulan basıncı sağlayarak kalbe doğru gerçekleşen kan akışını hızlandırıp kolaylaştırır. Ayrıca meydana gelen şişmeyi de dindirir. Farklı seviyelerde kompres uygulayan bu çoraplar eczanelerde ya da medikal ürünler satan dükkanlarda kolaylıkla bulunabilir.

 AMELİYAT

Eğer yaşam tarzında değişiklik ve kompres çorapları işe yaramadıysa, varisler ağrıya ya da genel vücut sağlığında başka sorunlara sebep oluyorsa cerrahi müdahale söz konusu olabilir.

Damar bağlama ya da dikme yöntemi anestezi gerektiren bir cerrahi müdahaledir. Ameliyat sırasında cerrah hastalığın oluştuğu bölgeyi açarak hastalıklı damarları keserek vücuttan alır.

DİĞER YÖNTEMLER

Doktorların varis ameliyatı yerine uygulamayı tercih ettiği ve hem daha kesin sonuçların alındığı hem de hastanın çok zorlanmadığı çeşitli tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bunlar;

  • Hastaya özel bir sıvı ya da köpük enjekte edilerek genişleyen damarların kapatıldığı skleroterapi,
  • Hastaya kimyasal bir sıvı enjekte edilerek küçük damar yollarının bloke edildiği mikroskleroterapi,
  • Damarın tamamen kapanmasını sağlayan ve bir ışın tedavisi olan lazer ameliyatı,
  • Damarı tıkamak için ısı ve radyofrekans dalgalarının uygulandığı ablasyon tedavisi,
  • Küçük bir kameranın, açılan mikro delikten sokularak gerçekleştirilmesine dayanan endoskopik ameliyatlar şeklinde sıralanabilir.

Bir tedavi yöntemine karar vermeden önce mutlaka doktorla iletişim halinde olunmalı, prosedürle birlikte gelen riskler hakkında bilgi alınmalıdır. Hastalığın tedavisinde uygulanacak yöntem, semptomlar, varislerin büyüklüğü ve yeri gibi donelere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal