Varikosel Nedir?

Varikosel, tek testis ya da her iki testisin yanındaki küçük kan damarlarında varis olmasına verilen tıbbi addır. Varikosel genellikle 15 ila 25 yaş aralığındaki genç erkeklerde ortaya çıkar ve erkekler arasında görülme olasılığı yüzde 10'dur.

24.03.2020-14:53 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-14:52) Varikosel Nedir?

Erkeklerde görülen bu hastalığın çoğunlukla herhangi bir belirtisi olmaz. Varikosel teşhisi konulan çok az hastada rahatsız edici belirtiler gözlenir. Ancak bazen de testiste ağrı, küçülme ya da kısırlık sorunlarına neden olabilir.

Varikosel hastalığı erkeklerde kısırlık riskini arttırır. Ancak varikosel tanısı konan çoğu erkek kısır değildir. Erkeklerin çoğu bu hastalığın herhangi bir belirtisini görmediği veya altında yatan nedenleri bilmediği için genellikle tedaviye de gerek duyulmaz. Gerektiriyorsa, varikosel temizle operasyonu yapılır. Varikoselin tedavisinin kısırlığı da tedavi edip etmediğine dair uzmanlar arasında görüş birliği yoktur. Eğer kısırlık ve varikosel hastalığının her ikisi de varsa, güncel araştırmaları incelemek ve bu alanda güncel çalışmalar sürdüren uzmanlar ile görüşmek için en iyi fikirdir.

Varikosel Nedir?

Varikosel testis torbasında genişlemiş damarların (kan damarları) neden olduğu bir hastalıktır. Öncelikle bir testiste ve sonrasında diğer testiste oluşabilir. Ya da iki testiste de aynı anda ortaya çıkabilir. Etkilenen damarlar spermatik kordon içinde seyahat ederler. Spermatik kordon, her iki testisten alt karına (abdormen) uzanan bir tüp gibidir. Her iki testisin üst kısmında spermatik kordonu hissedebilirsiniz. Spermatik kordon, testislerden penise sperm taşıyan (meni kanalı), kan damarları, lenf damarları ve sinirleri taşıyan bir tüp içerir.

Normalde spermatik kordondaki testislere kan taşıyan damarları göremez veya hissedemezsiniz. Eğer varikosel varsa, damarlar daha büyük olur ve bu durum onları daha belirgin hale getirir. Bacaklardaki varis hastalığına benzemektedir. Varikoselin boyutu ise değişebilir.

Varikosel, erkekler arasında yaygın bir hastalıktır. Olguların yaklaşık olarak yarısında varikosel sol tarafındadır. Vakaların hemen hemen yarısında ise, her iki testiste de varikosel vardır. Vakaların küçük bir kısmında sadece sağ tarafta varikosel görülür. Varikosel hastalığının genellikle sol testiste görülmesinin nedeni ise; sağ ile karşılaştırıldığında sol tarafın farklı bir skrotum rotası olmasıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal