Varikosel Belirtileri

Varikosel genellikle ergenlik döneminde ve 15-25 yaş arası erkeklerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Vakaların yüzde 80’inde sol testiste veya her iki testiste birden görülür. Varikosel, skrotum içindeki damarların büyümesi ve genişlemesi durumudur.

17.03.2020-15:19 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-15:18) Varikosel Belirtileri

Varikosel genellikle ağrısız ve herhangi bir belirtisi olmayan bir hastalıktır. Bu hastalıktan etkilenen erkeklerin çok az kısmına hafif rahatsızlık hissi verir. Eğer tüm gün ayakta iseniz, gün sonunda bu rahatsızlık hissi oluşabilir. Varikosel boyutunun durumuna göre belirtileri de değişiklik gösterir. Bazen varikosel dokunulduğunda hissedilmez ve sadece rahatsızlık verir. Bazen de skrotum içinde büyüyen damarlar göz ile kolayca fark edilebilir. Ayakta kaldığınız süre boyunca yerçekimine bağlı olarak varikosel yeniden rahatsızlık oluşturabilir ve görünür hale gelebilir.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Tipik varikosel belirtileri hafiftir ve tedavi gerektirmez. Eğer aşağıda yer alan rahatsızlık verici belirtiler gözlenirse, tedavi gerekli olabilir.

Ağrı

Varikosel belirtileri bir kişinin ayakta uzun süre kalması veya uzun süre oturması sonrasında ağrıyla birlikte ortaya çıkabilir. Bunun da nedeni basınçtan etkilene damarlarda kan birikmesi ile birlikte ağrı meydana getirmesidir. Ağır kaldırma ve bazı kondisyon hareketleri de varikosel belirtilerini daha kötü yapabilir. Ve bazı durumlarda bu faktörler testislerin birinde ya da her ikisinde varikosel oluşmasına neden olabilir. Genellikle bir bağlantısı olmasa da, büyüyen damarların boyutu acı ile orantılı olabilir.

Kısırlık Sorunları

Varikosel, kısırlık ya da subfertilite arasında bir ilişki vardır. Ancak her vakada varikosel hastalığının kısırlığa neden olup olmadığını teşhis etmek zor olabilir. Bir çalışmada, subfertilite olan erkeklerin yüzde 40'ında varikosel olduğu tespit edilmiştir. Varikosel hastalığının diğer belirtileri ise; azalan sperm sayısı ve deforme sperm sayısında bir artış olmasıdır. Bu sorunların varikosel kaynaklı olup olmadığı genelde zor anlaşılır. Ancak uzmanlar arasında ortak bir teori söz konudur. Yapılan araştırmalar neticesinde, varikoselin testis ısısını yükselttiği ve sperm üretimini etkilediği sonucuna varılmıştır. Araştırmalar, kısırlık sorunu olan erkeklerin %50'si ila %70’i arasında, varikosel tedavisi sonrasında sperm üretim kalitesi ve miktarında önemli bir gelişme olduğunu göstermiştir.

Testiküler Atrofi

Testislerde küçülme ve işlev kaybı sorunu, başka bir varikosel belirtisidir. Bu durum genellikle spor yapan ergenlerde fiziksel muayene sırasında teşhis edilir. Etkilenen testis genellikle diğerinden daha küçüktür ve tedavi olunması önerilir. Tedavi sonrası etkilenen testis genelde normal boyutuna döner.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal