Uykunuzu Düzenleyin

Uyku problemi yaşayan ve uyku düzenini sağlamak isteyenler çeşitli yöntemler deniyor. Sağlığa birçok yararı olduğu bilinen ayranı, uzmanlar düzenli olarak tüketmenin uyku düzenini sağladığını aktarıyor.

18.10.2020-12:22 - (Son Güncelleme: 18.10.2020-12:18) Uykunuzu Düzenleyin

Özellikle et yemeklerinin yanına tercih edilen, geleneksel içeceğimiz olan ayran, besin değeri yüksek olan yoğurt, süt ve süt mayasından elde edilir. Yoğurt, içinde laktik asit bakterileri barındırdığı için fermente bir yapıda olup, insan sağlığına oldukça faydalıdır. Ayrıca vücudun sıvı oranını da artırır. Yoğurt, içindeki sodyum, protein, potasyum, folate, tiamin, A, B, C, E, K ve B12 ile hem vücut hem de cilt sağlığına oldukça faydalıdır.

FAYDALARI

Özellikle mevsim geçişlerinde ayran tüketilmesi, vücuttaki basınç ve ısı oranını ayarlamaya destek olur. Ayranın yemek sonrası tüketilmesi, vücuttaki ter bezlerinin çok salgılanmasının önüne geçer ve vücudu hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getirir.

Yemek sonrası tüketilen bir bardak ayran, şişlik ve hazımsızlık problemini önler. Sindirimi kolaylaştıran ayran, vücuttaki bakterileri idrar ile vücuttan attırır. Bağırsak florasını dengelemede de en yararlı içecektir.

Diyet listelerinde de yer alan ayran, kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Besin değeri bakımından zengin olan ayran, enerji ve tokluk hissi verir. Gün içindeki stresi azaltmaya yardım ederek, yorgunluğa iyi gelen ayran, özellikle kapalı alanlarda çalışan kişiler tarafından tüketilebilir.

Spor yapan kişiler de ayran tüketerek kemik ve kas gelişimine katkı sağlayabilir. Ayrıca uzmanlar, içindeki kalsiyum nedeniyle kemik gelişimine yardımcı olan ayranı hamilelerin ve ergenlerin tüketmesini tavsiye ediyor.

Cildin elastik yapısı için oldukça faydalı olan ayranı tonik olarak kullanmak, ciltteki deforme olmuş alanları düzenler. 

Kolesterolü dengeleyen ayran, kalp hastalıklarının riskini azaltır ve tansiyonu da dengeleyerek ani gelişebilecek felç ihtimalini önler. Sinirleri yatıştırır ve beyin sağlığına fayda sağlar. Melatonin hormonu salgılayan ayran, kişilerin gece rahat uyumasını sağlar. Ayrıca ayran, unutkanlık durumunu da önlemeye yardımcı olur.

GÜNDE 1 BARDAK AYRAN İÇMEK

Uzun süre tok tutmaya yardım eden ayranı ara öğün olarak tercih etmek doğru olur. Uyku sorunu yaşayanların ayran tüketmesi, melatonin hormonunun çalışmasına yardımcı olduğu için oldukça faydalıdır. Fakat her gün ayran tüketecek kişiler için uzmanlar, ayranın yağlı yoğurttan yapılmamasını ve içine tuz katılmamasını tavsiye ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal