Uyku Apnesinin Beyin Felci Riskini Dört Kat Arttırdığı Tespit Edildi

Nörolog Prof. Yakup Krespi, oruç tutanları uyararak , "Ramazanda ağır yemekler kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Uykusuzluk ve uyku apnesi de inmeyi etkileyen faktörler arsında gösterilir. Uyku apnesi olanlarda ani damar tıkanması veya beyin felci geçirme ihtimali dört kat artmaktadır” dedi.

11.05.2019-00:44 - (Son Güncelleme: 11.05.2019-00:35)

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Krespi, 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

İNME BELİRTİLERİ NELER?   

Krespi, “Bir insanın dudakları ve yüzünde kayma olmuşsa, bir kolu ve bacağı tutmuyorsa, konuşması bozuk veya görmede kayıp yani geçici körlük olmuşsa inmeden şüphe edilir. Önemli olan, inme olasılığından şüphe edilmesi ve bu durumda bir dakika bile gecikmeden en yakın acil servise ulaşılmasıdır. Ayağa kalkmaya çalışan bir insan kalkamıyorsa, kollarını havaya kaldıramıyorsa, kelimeler ağzından düzgün çıkmıyorsa ya da düzgün cümleler kuramıyorsa felç geçiriyor demektir” ifadelerini kullandı. 

UYKUSUZLUK VE UYKU APNESİ TETİKLİYOR  

Prof. Dr. Yakup Krespi, oruç tutanların beslenmesine de dikkat çekerek, “Bu saydığımız kronik hastalıklarınız varsa, özellikle iftarda yediklerinize çok dikkat etmeniz gerekir. 17 saat açlığın ardından, ağır yemekler yemek kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. İftardan sonra yaktığınız bir sigara beyin kanaması, kalp krizi ve felç geçirmenize yol açabilir. Uykusuzluk ve uyku apnesi de inmeyi etkileyen faktörler arsında gösterilir. Uyku apnesi olanlarda ani damar tıkanması veya beyin felci geçirme ihtimali dört kat artmaktadır. Bu nedenle ramazan ayı boyunca uyku düzeninize dikkat etmenizde yarar var” diye konuştu.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal