Uçak Korkusuyla Nasıl Baş Edilir?

Uçak korkusu kişilerin seyahat özgürlüğünü kısıtlayan, sosyal ilişkilerini ve hatta iş hayatını etkileyen önemli bir sorundur. Peki, uçak korkusuyla nasıl baş edilir? Detaylar haberimizde…

10.02.2020-16:04 - (Son Güncelleme: 10.02.2020-15:58) Uçak Korkusuyla Nasıl Baş Edilir?

Seyahat etmek için hızlı bir yol olan uçaklar kimisi için korkutucu bir rüyadır. Fakat seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bu durumun üstesinden gelmenin yolları mevcuttur. İşte uçak korkusunu yenmenin yolları…

UÇAK KORKUSUNUN NEDENLERİ

Uçak korkusu nedenleri iki gruba ayrılır. Birinci grup, geçmişte uçmayla ilgili travmaya neden olan deneyimler yaşamış ya da yaşayan kişilere tanık olmuş kişilerden oluşur. İkinci gruptaki kişiler, bilinçdışı nedenlerle uçağa binmekten korkabilirler. Örneğin, daha önce hiç uçağa binmemiş bir kişi de uçaktan korkabilir. Bu kişi yaşadığı bilinçdışı can kaybı korkusunu uçağa yansıtmış olabilir.

UÇAK KORKUSUYLA NASIL BAŞ EDİLİR?

Her fobinin tedavisi vardır. Uçak korkusu kısa süreli bir psikoterapiyle kolayca tedavi edilebilir. Psikoterapide uçak korkusu olan kişilerin gerçekçi olmayan, abartılı düşünceleri ele alınır, bu düşünceler yeniden yapılandırılmaya çalışılır. Kişinin uçaktan korkma nedenleri üzerinde durulur. Kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur. İlerleyen seanslarda kişinin korktuğu durumla yavaş yavaş, hazır olduğu ölçüde yüzleştirilmesi hedeflenir.

UÇAK KORKUSUNA KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Uçuştan korkanların çeşitli gevşeme egzersizlerini öğrenmeleri faydalı olabilir. Örneğin; nefes gevşeme egzersizi hem kolay uygulanabilen, hem de bilimsel olarak faydası kanıtlanmış bir yöntemdir. Nefes gevşeme egzersizini uygulamak için derin bir nefesi yavaşça burnunuzdan alıp, yavaşça ağzınızdan vermelisiniz. Bu nefes tekniğini 10 dakika boyunca uygularsanız, kaygınızın azaldığını göreceksiniz.

PANİK BOZUKLUĞUNUZ VARSA İLAÇ DESTEĞİ ALABİLİRSİNİZ

Panik bozukluğu yaşayan kişilere verilecek öneriler, yaşanan rahatsızlığın şiddetine göre değişir. Panik bozukluğu olan bazı kişiler sadece psikoterapiyle iyileşebilirken, bazıları ilaç kullandıkları halde evlerinden bile çıkamayabilir. İlaç kullanan kişiler, psikiyatristlerine gidip uçuş öncesinde kullanabilecekleri gevşetici bir ilaç desteği alabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal