Tuz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yemeklerimizin olmazsa olmazı tuzun, hayatımızdaki yeri oldukça büyük. Halk arasında tuz hakkında bilinen birçok yanlış bulunuyor. İşte tuz hakkında bilinmesi gerekenler...

28.01.2019-10:06 - (Son Güncelleme: 28.01.2019-10:22) Tuz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yemeklerimizin olmazsa olmazı tuzun, hayatımızdaki yeri oldukça büyük. Halk arasında tuz hakkında bilinen birçok yanlış bulunuyor. İşte tuz hakkında bilinmesi gerekenler...

Yüksek Tansiyona Yol Açabilir

Sağlık açısından değerlendirildiğinde, Sodyum vücudumuzda sıvı dengesini sağlamak ve kan basıncını düzenlemek gibi önemli görevlere sahiptir. Fazla Sodyum yani tuz tüketiminin ise yüksek kan basıncı yani yüksek tansiyon ile ilişkisi önemlidir.

Besinler İçerisinde Sodyum Bulunur

Besinlerin içerisinde doğal olarak bulunan Sodyum, normal şartlarda bireylerin günlük gereksinmesini karşılayacak niteliktedir. Sağlıklı bir birey, vücudunun sodyum gereksinmesini karşılayacak şekilde tuz tüketmelidir. Bu da günlük 2400 mg.’dır. Bu miktar, günlük 5 gr. tuz ile karşılanabilmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalar kapsamında günlük ortalama tuz tüketimi 16 gr. olarak bulunmaktadır.

Tuzun Büyük Bölümünü Hazır Gıdalardan Alıyoruz

Ülkemizdeki ortalama 16 gr.’lık tuz alımı dikkate alındığında 12 gr.’dan fazla tüketimin Hazır gıdalardan kaynaklıdır. Tuz tüketiminin %6’sı sofrada eklenen tuz, %5’i ise Pişirme sürecinde eklenen tuz olarak belirlenmiştir. Kalan ’lik kısım ise besinlerin doğal olarak içerdikleri tuzdur.

Işık Geçirmeyen Kaplarda Saklanmalı

Tuzun saklandığı kaplardan iyot kayba uğradığından iyotlu tuzlar ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalıdır. Ayrıca yemek pişirilmeden önce iyotlu tuzu yemeğe ilave etmek, pişme sırasında iyodun buharlaşma yoluyla kaybolmasına sebep olur.

Tuz Yerine Baharat Kullanın

Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine sağlıklı etkileri olan baharat, çeşitli faydalı otlar, soğan ve sarımsak kullanılabilir.

Guatr Hastalığına Sebep Olur

Tiroid bezi tüm vücudu çalıştıran, metabolizmayı düzenleyen bir hormon salgılar ve bu hormonun yapısında iyot bulunur. İyot alımı eksik olduğunda tiroid hormonu yetersizliği ve guatr ortaya çıkar.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal