Türkiye'nin Havası En Temiz Şehri Artvin!

Türk Toraks Derneği, Türkiye'nin hava kalitesini ortaya koymayı hedefleyen bir bildiri yayımladı. Buna göre; Türkiyenin havası en kirli şehri Amasya olurken, en temiz ili ise Artvin oldu. İşte tüm merak edilenler haberimizde saklı...

18.04.2018-15:42 - (Son Güncelleme: 18.04.2018-15:02) Türkiye'nin Havası En Temiz Şehri Artvin!

Türk Toraks Derneği, Türkiye'nin hava kalitesini ortaya koymayı hedefleyen bir bildiri yayımladı. Buna  göre; Türkiyenin havası en kirli şehri Amasya olurken, en temiz ili ise Artvin oldu. İşte tüm merak edilenler haberimizde saklı...

Türk Toraks Derneği, Türkiye’nin hava kalitesini ortaya koymayı hedefleyen bir bildiri yayımladı. Yapılan analizlere göre; 2017 yılında Türkiye’nin havası en kirli şehri Amasya; en temiz ili ise Artvin oldu.

Yapılan çalışmada 1 Ocak ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın kamuoyuna açık verileri partikül madde (PM 10) yönünden analiz edildi. Türkiye genelinde 203 istasyonda hava kalitesi izlemi yapıldı. 203 istasyonun 180’inde (yüzde 89) yıl boyu yeterli ölçüm gerçekleştirildi. 

2017 yılında Türkiye’nin havası en kirli şehri Amasya oldu. Kirlilik limitini yıllar içerisinde aşan diğer iller ise şöyle; Bursa, Manisa, Adana, Denizli ve Niğde olarak belirlendi. Türkiye’nin havası en temiz olan şehri ise Artvin olarak belirlendi.

RİZE'NİN TAHTI SALLANDI MI?

2017'nin Kasım ayında Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Solunum Derneği tarafından yapılan “Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlıklı” sempozyumunda ise en temiz ilin Rize olduğu açıklanmıştı. 

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Elbek, "Gerçek bilimsel ölçüt sadece Rize’deki insanların sağlıklı hava soluduğuna, ülkedeki diğer insanların boğulduğuna, nefes alamadığına işaret ediyor. Hepimiz Rize’ye gitmek zorundayız. Rize bunu kaldıramazsa Türkiye’yi cennete çevirmek zorundayız" açıklamasında bulunmuştu. 

Son yapılan açıklamada Artvin'in en temiz il olması, Rize'nin havası da kirlendi mi? sorusunu akıllara getirdi. Konuya açıklık getiren Prof. Dr. Osman Elbek, şunları söyledi: "1 Ocak ile 31 Aralık 2017 arasındaki haritamızda Rize 21 mikrogram/metreküp değerinde. Dünya Sağlık Örgütü'nün izin verdiği 20 mikrogram/metreküp değerinin hemen üzerinde. O yüzden kirli gibi duruyor. Ama Artvin ve Rize uzun zamandır Türkiye'nin en temiz illerinden ikisi. Bir puanlık nedenle haritada kirli gibi görünüyor. Şimdi Rize'nin kirli görünmesi dönemsel olmasından da kaynaklanıyor. Ancak Türkiye'de halihazırda en temiz yerler Karadeniz'in kuzeyinde... Hala oralar en temiz yerler, dolayısıyla kirletmemek lazım. 

Eğer ölçü 20 ise 21'lik değer çok önemli değil. Keşke Türkiye'deki bütün şehirler, Rize kadar kirli (!) olsa... Keşke her yer 21'lik değere sahip olsa, o zaman hiçbir sorun olmaz.Ulusal mevzuata göre Türkiye'nin havası oldukça kirli."


Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal