Türkiye'deki Koronavirüs Aşısından Müjde!

Faz 3 çalışmaları ülkemizde de yürütülen Çin merkezli aşı, gönüllü olarak sağlık personellerine uygulandı. Türkiye genelinde 700 civarı gönüllüye uygulanan aşı, Diyarbakır’da 2 sağlık personelinde pozitif antikor sonucu verdi. 2021’de koronavirüsün bitmesi bekleniyor.

12.11.2020-12:27 - (Son Güncelleme: 12.11.2020-12:41) Türkiye'deki Koronavirüs Aşısından Müjde!

Türkiye’de faz 3 çalışması gerçekleştirilen Çin merkezli aşı, sağlık çalışanlarına uygulanmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 700 civarı, Diyarbakır merkezde ise 80 civarı sağlık personeline uygulanan aşının sonucunda 2 sağlıkçının antikor sonuçları pozitif çıktı. 2021’de Kovid-19’un gündemimizden kalkması bekleniyor.

Dünya genelinde yarım milyarın üstünde kişiye enfekte olan olan koronavirüs salgını devam ederken, Türkiye’nin de içinde olduğu birçok ülke faz 3 çalışmalarına geçti. Türkiye genelinde gönüllü olan sağlık çalışanlarına uygulanan ve Çin merkezli olan Sinovac firması, CoronaVac aşısının faz 3 çalışmasında olumlu sonuç elde etti. Genel olarak 700 gönüllüye uygulanan aşı, Diyarbakır merkezde de 80'e yakın sağlık personeline uygulandı.

AŞI ETKİN

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Diyarbakır'da aşı uygulanan iki sağlık çalışınında antikor sonuçlarının pozitif olduğunu duyurdu. Aşı olanlarda herhangi ciddi yan etki ile karşılaşılmadığını söyleyen Çelen, bunun çok sevindirici olduğunu ifade ederek ‘Merakla ve heyecanla beklediğimiz aşılar, artık birebir gündemimize girdi. Ülkemizde de Diyarbakır'da da Dicle Üniversitesi olarak Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısını bizler de sağlık gönüllüleri üzerinde faz 3 çalışmasında denemeye başladık. Bununla ilgili olarak da 80'e yakın gönüllüde denemelerimiz oldu. Yan etki profiline baktığımızda herhangi ciddi yan etki görülmemekle birlikte orta düzeyde bir yan etkiye de rastlamadık. Çalışmamızda tarama sonrası 14 gün arayla iki doz şeklinde aşılar yapıldı. Tabi bu çift-kör plasebo kontrollü bir çalışma, yani kişi de hekim olarak biz de aşı mı alıyor yoksa plasebo dediğimiz aşı olmayan bir flakonu mu alıyor, onu bilmiyoruz. Fakat iki tane sağlık çalışanımız münferit olarak kendileri aşıdan 14 gün sonra antikorlarına baktılar ve antikorlarının da pozitif olduğunu gördük. Bu çok sevindirici bir olay, en azından aşının etkin olduğu nokrasında gördüğümüz gerçek bir yaşam verisidir.’ açıklamalarına yer verdi.

2021 YILINDA KOVİD-19 GÜNDEMİMİZDEN DÜŞECEK

Dünya genelinde 120 civarında aşı çalışmasının yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Çelen, 2020 yılında salgının sonuna gelindiğini aktardı. Vaka sayılarında yaşanan artışlar ve aşılama ile bağışıklık oranının her gün artacağını söyleyen Prof. Dr. Çelen, ‘Pfizer BioNTech'in aşısı da FDA ve Avrupa onayı için başvuruda bulundu ve yüzde 90 oranında etkin olduğu şeklinde haberler var. Demek ki aşıların yüzde 85-90 aralığında etkinliği varsa, pandeminin de 2020 ile birlikte artık sonuna geldik diyebiliriz. Burada pandemi mutlaka devam edecektir ama önemli olan gündemimizden düşmesidir. Zincirin kırılmasıyla birlikte vaka sayılarındaki ciddi artışlar ve aşılamayla bağışıklık oranı her geçen gün artacaktır ve 2021'de de Covid-19 pandemisi artık gündemimizden düşecektir diye bekliyoruz’ ifadelerini kullanarak konuşmasını tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal