Türkiye’de 80 Bin Aktif Taşıyıcı Var

Koronavirüs salgının son zamanlarda artış göstermesi insanların endişesinin artmasına neden oldu. Yapılan bütün düzenlemeler ve tedbirler vaka sayılarındaki artışa engel olamadı. Fakat uzmanlar en korkutucu olanın hiçbir semptom göstermeden taşıyıcıların olduğunu söyledi. İşte haberin detayları...

10.08.2020-11:04 - (Son Güncelleme: 10.08.2020-10:54) Türkiye’de 80 Bin Aktif Taşıyıcı Var

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel 'Türkiye’de Koronavirüs vaka sayılarının 4-5 katı kadar hiçbir semptom göstermeden virüsü bulaştırabilecek süper taşıyıcı dediğimiz insan olduğunu düşünüyoruz. Ciddi önlem alınmalı' uyarısında bulundu.

SÜPER TAŞIYICI OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Her geçen gün yeni bir vakanın ortaya çıktığını ve bu kişilerin semptomlarında son zamanlarda farklılık olduğunu da dile getiren bilim insanları Koronavirüs ile mücadelede gelinen son durumu ve alınması gereken önlemler konusunda dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 

Vaka sayılarının olduğu kadar belirti göstermeden taşıyıcı olan kişi sayısının fazla olduğunu belirten Yamanel, 'Vaka sayılarının 4-5 katı süper taşıyıcı olduğunu tahmin ediyoruz. Aktif vaka sayısını 16 bin olarak ele aldığımızda Türkiye'de 65-80 bin arası süper taşıyıcı olduğunu işaret ediyor. Hiç semptom göstermiyorlar. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak çok ciddi önlem almamız gerekiyor.

AŞI ÇALIŞMALARI PROBLEMSİZ DEVAM EDİYOR

'Türkiye'nin aşı geliştirme çabaları sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları var. ABD'de Kasım ayında Kovid-19 aşı çalışmalarının bitecek ve 2021 yılının ortalarında ise aşının bütün dünyaya dağıtılabileceği belirtiliyor. İngiltere'den Oxford Üniversitesi'nin çalışmaları da olumlu yönde devam ediyor. Türkiye ile birlikte Rusya'nın, Çin'in ve Hindistan'ın da çok ciddi aşı çalışmaları var. Aşı çalışmalarının hayvan deneyleri kısmı da bir hayli zorlu geçiyor. Çünkü makaklar üzerinde çalışmalar yapılıyor ve deney makağı bulmak sıkıntılı oluyor' dedi.

DİKKATLİ OLUNMALI

Koronavirüs testlerinde vakaların tespitinin kontrollü bir şekilde devam ettiğini ve yeni düzenlemelere uyulması gerektiğini belirten uzmanlar, ciddiye alınmayan her durum hayatınızı riske atmak olduğunu belirtiyor. Bütün tedbirlere uyularak gerekli yaşam fonksiyonlarının yerine getirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Aynı zamanda havaların ısınması ile denizlere akın eden insanların da mesafeye uymaları gerektiği de belirtiliyor.

Tüm uyarılara rağmen durumun ciddiyetini önemsemeyen insanların olduğu gözlenmiştir. Bu insanların Koronavirüs salgınına olan ciddiyetsizliğini yok etmedikleri sürece hem kendileri riske atıyorlar hem de birçok insanı tehdit ediyorlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal