Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Kimlere Uygulanır

Şişmanlığın büyük bir sorun haline geldiği ülkemizde şişmanlıktan kurtulmak için birçok cerrahi müdahele yapııyor. Bunlardan biri sleeve gastrektomi adıyla bilinen tüp mide ameliyatıdır. Peki tüp mide ameliyatı nedir? Bu ameliyat kimler için uygundur?Obezite tedavisinde kesin çözüm müdür? İşte haberin detayı...

18.04.2018-00:33 - (Son Güncelleme: 18.04.2018-00:04) Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Kimlere Uygulanır

Şişmanlığın büyük bir sorun haline geldiği ülkemizde şişmanlıktan kurtulmak için birçok cerrahi müdahele yapııyor. Bunlardan biri sleeve gastrektomi adıyla bilinen tüp mide ameliyatıdır. Peki tüp mide ameliyatı nedir? Bu ameliyat kimler için uygundur?Obezite tedavisinde kesin çözüm müdür? İşte haberin detayı...

TÜP MİDE NEDİR?

Şişmanlığa kesin çözüm olarak bilinen tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle küçük kesiler açılarak yapılan bir işlemdir. Ortalama 45 dakika süren ameliyatta özel cihazlar kullanılıyor. Ameliyatın 3'üncü saatinde mobilize olan hastalar 6'ncı saatinde yürütülmeye başlanıyor.

KİMLER AMELİYAT İÇİN UYGUNDUR?

Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan hastalar bu ameliyata direk aday gösterilirken vücut kitle indeksi 35 ile 40 arasında olup yandaş hastalığı bulunanlar bu ameliyata kabul edilir. 

Şeker, diyabet, uyku apnesi, hiper tansiyon, eklem rahatsızlıkları, gut hastalığı, depresyon gibi hastalıkları taşıyıp morbid obez kategorisinde olmayan bireyler bu ameliyat için uygun şartlara sahiptir.

AMELİYATTAN SONRA KİLO ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Mide esneyen bir yapıya sahiptir. Ameliyattan sonra hasta eğer kurllara uymazsa yüksek kalorili ürünlerden kaçınmaazsa en önemlisi katı sıvı ayrımına uymazsa midesini genişletir. 

Genişleyen mideyle birlikte daha çok acıkır. Bu nedenle tekrar kilo alır. Hastaların mideleri değişiyor ancak beyinleri obez kalıyor. Hastalar alışkanlıklarını değiştirmeli.

AMELİYAT SONRASI BESLENME DÖNEMLERİ NELERDİR?

Ameliyat sonrası hastalar 4 farklı besin dönemi geçirir. İlk dönem berrak sıvı dönemidir. Bu dönemde evde yapılmış et suyu, tavuk suyu içilir. Su ve sulandırılmış meyve suyu tüketiir. Taneli gıdalardan uzak durulur. 1 hafta sürer.

İkinci dönem sıvı dönemidir. Bu dönemde yavaş yavaş seyreltilmiş çorbalar tüketilir. Laktozsuz süt tüketilebilir. Su ve sulandırılmış meyvesuyu içilir. 1 hafta sürer.

Üçüncü dönem püre dönemidir. 2 hafta sürer. Hasta püre haline getirilebilecek her şeyi tüketir. Haşlanmış sebzeler ağırlıklı olarak yenilir. Laktozsuz süt ve laktozsuz ayran tüketilir.

Katı dönemi ise dördüncü dönemdir. Bu döneme hastalar ameliyatn 5'inci haftasından itibaren geçer. Bu dönemde yavaş yavaş katı gıdalar tüketilir. Yine öncelikli katılar yumuşak olan gıdalardır. 

Bu dönemde yiyeceklerin hazmedilmesi püre ve sıvıya göre biraz daha zorlaşacağı için mide bulantısı ve kusma görülebilir.

KAÇAK NEDİR?

Kaçak yediğin gıdalrın ameliyat sonrası mideye değil karın boşluğuna dolmasıdır. Nadiren görülür. Ameliyatın ilk haftası kaçak riski fazladır. 1'inci aydan sonra risk azalır. 

Hastalar yavaş yavaş yemek yemelidir. Yudum yudum içecek tüketmelidir. Aksi takdirde mideye gıda bir anda giderse midede basınç oluşur. Mide içindeki özel dikşler açılır. Bu nedenle dikişlerin arasından sızan yiyecek ve içecekler karın boşluğuna dolar.

Karında hasssiyet ve ağrı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısı en yaygın belirtisidir.

Kaçak tespiti duumunda ağızdan gıda alımı kesilir. Doktor tarafından endoskopik ya da cerrahi müdahale ile kaçak kontrol altına alınır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal