Tüberküloz Aşısı Kovid-19 İçin Test Edilecek

Kovid-19 için aşı çalışmaları devam ederken, tüberküloz aşısının, Kovid-19’a  karşı etkisi test edilecek. Eğer tüberküloz aşısının önleyiciliği tespit edilirse, Kovid-19 için üretilecek kesin bir aşıya kadar kullanılması mümkün.

12.10.2020-09:19 - (Son Güncelleme: 12.10.2020-11:32) Tüberküloz Aşısı Kovid-19 İçin Test Edilecek

BBC'nin yaptığı habere göre, 1921 senesinde geliştirilen ve tüberküloz haricinde diğer enfeksiyonlar için de koruyuculuk sağlayabileceğine dair kanıtı olan BCG aşısı gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Uluslararası Brace çalışması doğrultusunda İngiltere, Avustralya, Hollanda, İspanya ve Brezilya ülkelerinde toplam 10 bin gönüllü kişiye denenecek.

İngiltere'de başlatılan çalışmaya Exeter Üniversitesi liderlik yaparken, BCG aşısı yapılan gönüllülerin Kovid-19’a yakalanma istatistikleri takip edilecek. Kovid-19’a yakalanma ihtimalleri yüksek olan sağlık çalışanlarına daha çok yapılacak olan bu aşı ile daha hızlı bir şekilde oranlar tespit edilecek. 

Çalışmaya liderlik yapan Exeter Üniversitesi’nin Tıp Fakültesinde görev yapan Profesör John Campbell, bu BCG aşısının en azından Kovid-19 için bir aşı geliştirilene kadar zaman kazandırmasını umut ettiklerini ifade etti. 

Çocukluk döneminde yaptırılan tüberküloz aşısının Kovid-19’a karşı etkili olduğu tespit edilirse, yarar sağlamak için kişilerin tekrar bu aşıyı yaptırması gerekecek.

Klinik araştırmalar, BCG’nin Güney Afrika Bölgesinde burun, boğaz ve akciğer enfeksiyonlarını yüzde 73, Gine-Bissau’da yeni doğan ölümlerini yüzde 38 düzeyinde azalttığı tespit edilmişti. 

Hollanda’da gerçekleştirilen çalışmalarda BCG’nin vücutta oluşan sarı humma virüsünün oranını azalttığını ortaya koymuştu. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, BCG aşısının,  Kovid-19 için bir aşı geliştirilinceye kadar köprü görevi görebileceğini aktarmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal