Tsh Düşüklüğü

TSH hormonunu beyinde yer alan Hipofiz bezi salgılar. TSH hormonu kan yoluyla tiroid bezine giderek tiroid hormonu üretimini sağlar. Tiroid bezi aşırı hormon salgılamasına bağlı olarak kanda T3 ve T4 hormonları arttığında hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır.

21.05.2018-10:59 - (Son Güncelleme: 21.05.2018-10:40) Tsh Düşüklüğü

TSH hormonunu beyinde yer alan Hipofiz bezi salgılar. TSH hormonu kan yoluyla tiroid bezine giderek tiroid hormonu üretimini sağlar. Tiroid bezi aşırı hormon salgılamasına bağlı olarak kanda T3 ve T4 hormonları arttığında hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

 TSH hormonunu beyinde yer alan Hipofiz bezi salgılar. TSH hormonu kan yoluyla tiroid bezine giderek tiroid hormonu üretimini sağlar. Tiroid bezi aşırı hormon salgılamasına bağlı olarak kanda T3 ve T4 hormonları arttığında hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır. Yani T3 ve T4 hormonlari ne kadar çok artarsa TSH hormonu da o denli düşer. Tiroid bezi az miktarda hormon salgıladığında ise hipofiz bezi TSH salınımını yükselterek tiroid bezinin daha fazla hormon yapmasını sağlar. Kısaca belirtmek gerekirse hipofiz bezi kandaki T3 ve T4 hormon seviyersine göre TSH adlı hormonun salınımını düşürür ya da artırır.

TSH YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Halsizlik, yorgunluk, üşüme, soğuğa tahammülsüzlük, kuru cilt, saç dökülmesi, uyku hali, unutkanlık, konsantre zorluğu, depresyon, cinsel isteksizlik, seste kalınlaşma, kilo alma, kabızlık, adet düzensizliği, kas krampları ve eklemlerde ağrı, göz altının şişmesi, nabız sayısında azalma TSH fazlalığının belirtileri arasındadır.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ

Graves Hastalığı en çok görülen hipertiroidi sebebidir. Graves hastalığında vücut tiroid bezine karşı TSH reseptör antikoru üretir ve bu antikorlar tiroid bezini uyararak aşırı hormon yapımına yol açarlar. Graves hastalığı olan kişilerde guatr ve gözlerde öne doğru fırlama meydana gelir. Yaşlılarda nodül içeren guatr da en çok rastlanan nedenlerden birisidir. Ayrıca ilaç olarak kullanılan tiroid hormonları, radyolojik testlerde kullanılan iyotlu maddeler, tiroid bezi iltihaplanması gibi durumlar da hipertiroidiye yol açabilir.

  • Aşırı aktif tiroid bezi. (Hipertiroidizm) Hipertiroidizm sebeplerinden biri bir guatr tipi olan Grave’s hastalığı (toksik multinodüler guatr), ya da toksik nodül denen kanser olmayan (iyi huylu) tümör tipi.
  • Hipofiz bezinin hasar görmesi nedeniyle TSH üretememesi. (Sekonder hipotiroidizm)
  • Yetersiz çalışan tiroid bezi tedavisi için çok fazla tiroid ilacı alınması.
  • Hamileliğin ilk üç aylık dönemi.

 

TSH TESTİ

Tiroid uyarıcı hormon, ya da TSH düzeyleri, tiroid sorunlarını teşhis etmeye yardımcı olur. Eğer yorgunluk, kabızlık, kuru cilt, kilo alma ve saç dökülmesi gibi semptomlardan şikayetçi iseniz, doktorunuz bu testi isteyebilir. TSH kan düzeyleri yeni doğmuş çocuklarda normal bir süreç olarak rutin anlamda ölçülmektedir.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜNÜN TEDAVİSİ

Aşırı uyarımı baskılamakiçin, beta bloker grubu ilaçlar kullanılır. Hipertiroidiye yol açan Graves Hastalığında ise öncelikli olarak Radyo Aktif İyot Tedavisi uygulanabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın

 



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal