Trump'ın Plazma Tedavisi Türkiye'de Halihazırda Kullanılıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın basın toplantısında bahsettiği Koronavirüs için acil durum onayı verilen Plazma Tedavisi, Türkiye’de aylardır kullanılıyor.

24.08.2020-09:22 - (Son Güncelleme: 24.08.2020-09:23) Trump'ın Plazma Tedavisi Türkiye'de Halihazırda Kullanılıyor

Beyaz Saray’da gerçekleştirilen basın toplantısında Donald Trump, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) yeni tip corona virüse (covid-19) karşı plazma tedavisine acil durum onayı verdiğini açıkladı. ‘Tarihi bir başarı’ ve ‘umut verici’ gibi ifadelerle tanımlanan plazma tedavisi Türkiye’de de kullanılmakta.

İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ NEDİR?

İmmün plazma tedavisi 1900'lü yıllardan beri bilinen ve kısıtlı da olsa uygulaması yapılan bir yöntem. Geçmişte tüm dünyada etkisini gösteren MERS, SARS ve Ebola salgınlarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından uygulanması önerilmiştir.

Covid-19 geçiren bir kişinin bağışıklık sistemi koronavirüse saldıracak antikorlar geliştiriyor. Glikoprotein yapısındaki moleküller olan antikorlar, kanın "plazma" adı verilen sıvısında oluşuyor. Bu nedenle immün plazma tedavisinde Covid-19 tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen kişilerin kanından "plazma" adı verilen sıvı alınarak, hasta kişiye naklediliyor.

TRUMP’IN PLAZMA TEDAVİSİ TÜRKİYE’DE VAR MI?

Trump’ın "tarihi bir başarı" sözleriyle tanımladığı ve bu yolla milyonlarca insana tedavi imkanı sunulabileceğini belirttiği plazma tedavisi, Türkiye’de Nisan ayının başında uygulanmaya başladı.

Ölüm oranlarında ABD gibi ülkelerle kıyaslandığında çok daha başarılı olan ülkemizin bu noktada sağladığı başarılarda erken tedavi ve immün plazma gibi tedavi yöntemlerinin etkili olduğu düşünülüyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal