Trigliserid Nedir, Trigliserid Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Son dönemlerde en sık aratılan konularda biri Trigliseridler. Bizde merak edenler için Trigliserid nedir? Trigliserid yüksekliği nedir? Trigliserid nasıl düşürülür? Gibi sorularının detaylarını haberimizde bir araya getirdik…

29.02.2020-11:46 - (Son Güncelleme: 27.07.2021-14:50)

Trigliserid nedir? Trigliserid yüksekliği nedir? Trigliserid nasıl düşürülür? Trigliserid neden yükselir? Trigliserid belirtileri neler? Gibi başlıklar son dönemlerde sıkça aratılıyor. Bizde kanda görülen yağ oranını temsil eden Trigliserid hakkındaki detayları haberlerimizde bir araya getirdik. İşte merak edilenler….

TRİGLİSERİD NEDİR?

Vücutta en sık görülen yağ türlerinden biri Trigliseridlerdir. Vücut sağlığı için gerekli olan bu değer fazla olması durumunda bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle, bilim adamları trigliserit düzeylerinin metabolik sağlığın önemli bir ölçütü olabileceğini belirtmektedir. 

TRİGLİSERİD YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Yediğimiz birçok şeyde bulunan trans yağlar aslında bir trigliserittir. Bu değerin belli bir şeyin üzerine çıkması durumunda ise, kalp ve damar hastalıkları gibi bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Yüksek trigliserid, damarların kalınlaşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca trigliserid pankreas kanserine de neden olan etkenlerden biridir. Erken müdahale edilmemesi durumunda şeker hastalığına, hipertansiyona da neden olabilmektedir. Bu yüzden trigliserid değerine oldukça dikkat edilmelidir. 

TRİGLİSERİD NASIL DÜŞÜRÜLÜR? 

Trigliserid hakkında en çok merak edilen ise bu değerin nasıl düşürüleceği. Trigliserid yüksekliğini sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak düşürebilirsiniz. Ancak vücudu tamamen yağdan yoksun bırakacak bir uygulama yapılmamalıdır. Çünkü vücudun belirli bir yağ oranına da ihtiyacı vardır. Vücut yağ oranını düşürmek için öncelikle uzman bir doktordan, akabinde bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alınmalıdır. Bunun yanında düzenli egzersiz, düzenli uyku ile birlikte stresten kaçınmak da vücut yağını düşürecek yöntemlerdendir.

NORMAL TRİGLİSERİD SEVİYELERİ

-Basit bir kan testi, trigliseritinizin sağlıklı bir aralıkta olup olmadığını ortaya çıkarabilir:

-Normal – Dekilitre başına 150 mg’dan az (mg / dL) veya litre başına 1.7 milimolden az (mmol / L)

-Sınır çizgisi yüksek – 150 ila 199 mg / dL (1.8 ila 2.2 mmol / L)

-Yüksek – 200 ila 499 mg / dL (2.3 ila 5.6 mmol)

-Çok yüksek – 500 mg / dL veya üstü (5,7 mmol / L veya üstü)

-Doğru bir trigliserit ölçümü için kan alınmadan önce 9-12 saat aç olmanız gereklidir.

TRİGLİSERİD BELİRTİLERİ NELER? 

-Vücuttaki yağ oranını temsil eden Trigliserid, yükseldiği zaman sanıldığı gibi bir belirti göstermez. 

-Trigliserid yüksekliği ve kolesterol yüksekliği rutin kan testlerinde ortaya çıkmaktadır. 

-Trigliserid yüksek olduğunda genellikle iskemil vasküler hastalık, akut pankreatit ve gözle görülür biçimde lipid birikimi meydana gelebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal