Tıp Tarihinin Başarılı Türk Kadını

ABD’nin tıp alanındaki prestijli ödüllerinden biri olarak bilinen ve ‘Dalında Mükemmelliği Yakalamış’ Tıp Fakültesi profesörlerini onurlandırılmak amacıyla verilen ‘Endowed Chair’ ödülünün sahibi olan Meryem Tuncel, tıp tarihine adını yazdıran Türk kadını oldu.

10.07.2020-11:48 - (Son Güncelleme: 10.07.2020-12:06) Tıp Tarihinin Başarılı Türk Kadını

Adana’da tıp fakültesini yıllar önce bitirerek Amerika’ya giden Meryem Tuncel, bu sene Amerika Birleşik Devletleri’nin tıp alanında en prestijli ödüllerinden biri olarak bilinen ve ‘Dalında Mükemmelliği Yakalamış’ Tıp Fakültesi profesörlerini onurlandırılmak için verilen ‘Endowed Chair’ ödülünün sahibi oldu.

BİLİME YILLARINI ADADI

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 4 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Meryem Tuncel, ilk, orta ve lise eğitimini Kadirli’de tamamlamıştır. Üstün zekası sayesinde liseyi birincilikle bitirmiştir. Çocukluğundan beri doktor olmak isteyen Meryem Tuncer, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanarak doktorluğa ilk adımını atmıştır. Tıp Fakültesini yıldız öğrenci olarak tamamlamıştır. Henüz yeterli düzeyde İngilizcesi ve oturma izni olmamasına rağmen gösterdiği büyük cesareti sayesinde ABD’ye gitmiştir. Meryem Tuncel, dahiliye ve böbrek hastalıkları bölümlerinde uzmanlaştıktan sonra ABD’nin üstün başarılı insanlara sağladığı özel bir vize ile çalışma ve oturma iznini de almıştır.

Alanında başarılı yerlere gelebilmek için devamlı çalışan Prof. Dr. Meryem Tuncel, 6 yıl boyunca da Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim vererek doktor yetiştirdi ve tedavisi tipte çok zor olan yüksek tansiyon vakalarını tedavi etmeyi başardı. Ardından aldığı çağrı ile Teksas Tech Üniversitesi Tıp Fakültesine Nefroloi Anabilim Dalı Başkanı unvanıyla geri dönmüştür.

Teksas Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meryem Tuncel, Teksas’ta yaklaşık olarak 30 yıldan beri bilime hizmet etmektedir. Bilim insanlarına oldukça nadir verilen ‘Endowed Chair’ ödülünün sahibi oldu. Meryem Tuncel, aldığı ödül sayesinde çalıştığı üniversiteye 1 milyon dolarlık bağış yapılmasına da katkı sağlamıştır.

Teksas’ta aldığı ödülden sonra Adana’yı ziyarete giden Tuncel, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, fırsat verildiğinde kadınların neleri başarabileceklerini, pandemi sürecini hakkındaki gelişmeleri ve beyin göçüne kadar birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Koronavirüs ile mücadelede Türkiye’nin fazlasıyla iyi bir durumda olduğuna değinen Tuncel, Türkiye’nin çok erken tedbirler aldığını, ekipman bulmada sıkıntı yaşanmadığını fakat kendilerinin Teksas’ta zaman zaman maske bulmakta bile zorluk yaşadığını anlattı.

TÜRKİYE DAHA İYİ YERLERE GELECEK

Türkiye’nin açtığı koronavirüs hastaneleri ile koronavirüs krizini gerçekleştirdiğini başarılı çalışmalar ile fırsata dönüştürdüğünü ifade eden Tuncel, bundan sonraki çalışmalarda Türkiye'nin sağlık turizminde daha başarılı noktalara gelebileceğini belirterek, ‘Atatürk’ün dediği gibi Türk insanı zekidir. Bu nedenle Türkiye çok değerli beyinlerini artık yurt dışına kaçırmamalı, onları birtakım teşviklerle ülkemizde tutmalı. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının birtakım çalışmalarının olduğunu biliyor ve bunu memnuniyetle karşılıyorum. Beyin göçü önlendiğinde Türkiye’nin yarınlarının dünden ve bugünden çok daha iyi olacağına inanıyorum’ şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal