Timpanoplasti Nedir? Timpanoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Timpanoplasti, kronik orta kulak problemlerinde uygulanan bir ameliyattır. Timpanoplasti ameliyatı nasıl tedavi edilir? Hangi durumlarda timpanoplasti ameliyatı olmak gerekir?

07.03.2020-12:11 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-10:39) Timpanoplasti Nedir? Timpanoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Timpanoplasti ameliyatı teknik olarak orta kulakta ve mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenerek onarılmasıdır. Kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması için gerçekleştirilen amaliyat;

    • Yalnızca kulak zarındaki deliğin onarılması (Miringoplasti),
    • Zar onarımı ile birlikte orta kulaktaki ses iletimini sağlayan kemikçik sisteminin onarılması (Timpanoplasti),
    • Mastoid kemik içine ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (Mastoidektomi)
    • Tüm bunların kombinasyonu (Timpanomastoidektomi) şeklinde de yapılabilmektedir.

Eğer kulak zarındaki delik, kulak sudan korunduğunda iltihaplanmıyorsa ameliyat hastanın tercihi doğrultusunda yapılabilir. Basit zar deliklerinde işitme kaybı %30 civarında olurken, hastalar mutlaka ameliyat olması gereken gruba dahil değildir. Fakat orta kulak ve iç kulak kemiklerini eriten iltihap, hayati tehlikelere varan sorunlar teşkil ediyorsa bu hastaların mutlaka ameliyat olmaları gerekmektedir. Basit kulak zarı değişimi ameliyatlarında ideal zaman 12-14 yaşından sonrasıdır. Ancak iltihap oluşabilecek hastaların her yaşta ameliyat olmaları zorunluluk arz etmektedir.

TİMPANOPLASTİ AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA YAPILMALIDIR?

Kulak zarında delik olan kulağın, tekrarlayan kulak akıntıları mevcutsa hem hayat kalitesini artırmak hem de işitme kaybının ilerlemesini engellemek amacıyla ameliyat yapılabilir. İltihaba bağlı komplikasyonların oluşmasını önlemek amacıyla da zardaki delik kapatılabilmektedir. Eğer hastada belirgin işitme kaybı da varsa aynı ameliyatta sesi ileten kemikçiklerdeki problemler düzeltilebilmektedir. Hastalarda işitme sisteminin korunması veya onarılması ikinci plandadır. Asıl amaç yüz felci, iç kulak kaynaklı işitme kaybı ya da kafa içi komplikasyonların (menenjit, beyin apsesi vb) oluşmasına fırsat vermeden iltihabın temizlenmesi olacaktır.

TİMPANOPLASTİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Timpanoplasti ameliyatı kulak kanalı içinden, kulak kepçesi ön kısmından veya kulak arkasından yapılan kesiler yolu ile gerçekleştirilebilir. Sadece zardaki ufak bir deliği onarmak için kulak kanalı içinden veya kulak kepçesi olarak tabir edilen ön kısımdan ameliyat yapılabilirken, mastoid kemiğe müdahale gereken durumlarda kulak arkasından kesi tercih edilmektedir. Burada asıl kararı ameliyatı yapacak cerrah verir. Genellikle kulak zarının onarılmasında sıklıkla şakak adele dokusu tercih edilir. Bu doku cerrahi sahaya yakın olduğundan ameliyat sırasında kolayca temin edilebilmektedir. Bazı durumlarda hazır materyaller kullanılabilirken en güvenilir ve tercih edilen yöntem hastaya ait dokuların kullanılmasıdır.

Ameliyattan sonra ise özellikle ilk ay içinde hasta kendisini gribal enfeksiyonlardan korumalıdır. Öte yandan kulağa darbe almamaya özen gösterilmesi gerektiği için belli spor branşlarından doktorun belirttiği sürece uzak durmakta yarar vardır. Ayrıca kulak kanalını tıkayacak ve kulak kanalına su kaçacak durumlardan da uzak durulmalıdır. Yüksek ve alçak basınç değişikliklerine maruz kalmamak için ise doktor tarafından belirtilen süre kadar karayolu yolculukları ve özellikle uçak seyahatleri yapılmamalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal