TEKNOFEST'te Birinci Olan Cihaz Tüm Hastalara Umut Olacak

Düşük ayak tedavisi için Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencileri, tasarladıkları FES isimli cihaz ile TEKNOFEST 2020 kapsamında TÜBİTAK tarafından Sağlık kategorisinde birinciliğe layık görüldüler.

29.09.2020-17:37 - (Son Güncelleme: 29.09.2020-17:40)

Öğrenciler, aylarca üzerinde çalıştıkları FES cihazını son haline getirmek için üniversitelerinin fizik tedavi bölümünde birebir deneyerek oldukça iyi sonuçlar aldığı belirttiler.

FES DÜŞÜK AYAK TEDAVİ SÜRECİNİ HIZLANDIRACAK

Aylarca üzerinde çalıştıkları cihaz hakkında bilgi veren Erzurum Üniversitesi öğrencilerinden Mert Aksoy, ‘Biz düşük ayak hastalıklarına fizik tedavi sürecini hızlandıracak ve hastaya normal şekilde yürümesine olanak sağlayacak portatip bir cihaz geliştirdik. Bu sayede hasta yalpalayarak yürümekten kurtularak normal bir şekilde yürümelerine olanak sağlıyoruz.

FES'in çıkış hikâyesi bu hastalığa önceden ben sahiptim. Uluslararası muadilini kullanmamla beraber çok pahalı fiyatlarda kendim için almak zorunda kaldım ve başkaları daha uygun fiyata faydalansın diye cihazı (FES) geliştirdik. Hastalığı ben aldığım cihazla atlattım. Başka hastalarda düşük ayak hastalığını atlatsın diye cihazın uluslararası muadilinden üstün özelliklerde ve çok daha az maliyette kendimiz bir cihaz geliştirdik’ dedi.

FES HASTA OLAN KİŞİNİN NORMAL HAREKET ETMESİNİ SAĞLIYOR

FES cihazı üzerinde çalışan bir diğer ekip üyesi Omar Diar Bakerly, şu ifadeleri kullandı:

‘Şimdi bizim cihazımız ilk başta hastanelerde kullanılan büyük cihazlar yerine cihazı ayağımızın yan tarafına sararak sinilere bağlıyoruz elektrotları ve hasta yürümeye başladığında cihaz hasta olan kişinin harekete başladığını algılayıp elektrik simülasyonunu başlıyor ve ayağını yukarıya doğru kaldırıyor ve bu şekilde hasta olan kişinin normal şekilde hareket etmesini sağlıyor.’

Kaynak: Haber7

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal