Tek Taraflı Burun Tıkanıklığı

Tek taraflı burun tıkanıklığı farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Burun tıkanıklığı tıbbi bir belirtidir. Burun tıkanıklığı iltihaplanmalar ve yapısal bozukluklardan kaynaklanmak üzere ikiye ayrılır. Burun etinde ve geniz etinde şişmeler burun tıkanmalarında görülen yaygın nedenlerdendir.

26.08.2020-17:37 - (Son Güncelleme: 26.08.2020-17:34) Tek Taraflı Burun Tıkanıklığı

Soğuk algınlığı, sinüzit ve gribal enfeksiyonlarda iltihaplanma sürecine bağlı burun tıkanıklarındandır.  Burnun anatomik yapısında bir sorun varsa eğer o da burunda tıkanıklığa sebep olur. Burnun tek tarafında olan kemik tek taraflı burun tıkanıklığı yapar. Tek taraflı burun tıkanıklığı yaşayan kişiler nefes almada zorluk ve horlama yapabilir. Alerjik rinit burun tıkanıklığı yapan sebepler arasında en bilinenidir. Polenlerin çıkmasıyla bu alerjik rinit hapşırma, öksürme ve burunda kaşınma da yapabilir.

TEK TARAFLI BURUN TIKANIKLIĞI İÇİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tek taraflı burun tıkanıklığının tedavisi için öncelikle tıkanıklığa yol açan şey bulunmalıdır. Burun tıkanıklığının sebebi bulunduktan sonra kapsamlı bir tedavi görülmesi gerekir. Eğer tıkanıklık kemik ile ilgili sorundan kaynaklanıyorsa çözümü ameliyat olmaktır. Burun tıkanıklığı burundaki etten kaynaklanıyorsa spreyler ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Geçmediği taktirde cerrahi işleme başvurulur. Tek taraflı burun tıkanıklığı çocuklarda görülüyorsa genellikle geniz eti sorunu yaşadığı içindir. Tek taraflı burun tıkanıklığında okaliptüs yağı kullanılabilir tıkanıklığı açar. Bebek ve çocuklarda alerjiye sebep olabileceği için kullanılması önerilmez. Burun tıkanıklığında tahriş olursa buruna E vitamini içeren kremler sürülebilir burun derisini tazeler. Tek taraflı burun tıkanıklığına alerji, toz, dumanda sebep olabilir.

TEK TARAFLI BURUN TIKANIKLIĞINA YOL AÇAN NEDENLER

Tek taraflı burun tıkanıklığına pek çok sebep olabilir. Enfeksiyon, alerjik rinit, burunda kemik ya da kıkırdak eğriliği ve burun eti tek taraflı burun tıkanıklığına sebep olan sebeplerdendir.

BURUN ETİ

Burun etinden kaynaklanan tıkanıklık burun içindeki konkaların büyümesiyle olur. Konkaların büyüme sebepleri alerjik veya iltihap olabilir. Burun içindeki konkaların küçülmesi için ilk olarak ilaç verilir. Eğer ilaç sonuç vermezse ameliyat olunması gerekir.

ALERJİK RİNİT

Alerji vücudumuzun bazı şeyleri tehlikeli bir şeymiş gibi algılayıp reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkar. Alerji aralıksız hapşırma ve burun akıntısı yapar. Alerjiye polenler ve tozlar sebep olabilir. Alerjik rinit için tedavi tozdan ve polenden uzak durmaktır. Medikal tedavilerle de sonuç alınabilir.

ENFEKSİYON

Virüsler tarafından oluşur. Enfeksiyonel tıkanıklık aşağı havayollarına indiği zaman öksürük, hapşırma ve bronşite neden olur. Enfeksiyon nedenli tıkanma akıntı sebeplidir. Açık olan diğer burundan berrak akıntı sarı veya yeşile dönerse bakteri enfeksiyonudur.

BURUNDA KEMİK YA DA KIKIRDAK EĞRİLİĞİ

Tek taraflı burun tıkanıklığının sebebi genellikle burunda ya da kıkırdakta eğrilik oluyor. Burunda kemik olmasının ya da kıkırdakta eğrilik olmasının nedenlerinden biri kazalar olabiliyor. Yenidoğan bebeklerde burun zedelendiği içinde bu sorunlar yaşanabiliyor. Burunda olan kemik ya da kıkırdak eğriliği nefes almayı iyice güçleştirirse ameliyat olunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal