GIDA ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Herhangi bir gıdadan kaynaklanan rahatsızlıkların tümü genellikle gıda zehirlenmesi olarak adlandırılır; bayatlamış, bozulmuş, kirli ortamlarda üretilmiş veya içindeki bir madde artık bakteri üretmeye başlamış olan yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkar. Gıda zehirlenmesi aynı zamanda; bir yiyeceğin aşırı ve sürekli tüketiminden de kaynaklanabilmektedir. Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtileri mide bulantısı, kusma ve ishal sayılabilir.

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Belirtilerin ortaya çıkması için gereken süre de enfeksiyonun kaynağına bağlıdır ve belirtilerin ortaya çıkması 1 saatten 28 güne kadar değişebilir. Yaygın gıda zehirlenmesi vakaları tipik olarak aşağıdaki semptomlardan en az üçünü içerir:

İshal

Kusma

Mide Bulantısı

Baş Ağrısı

Ateş Yükselmesi

İştah Azalması

Mide Krampları

Soğuk Soğuk Terlemeler

Hayati tehlikeleri bulabilecek gıda zehirlenmesi belirtileri ise şunlardır:

Üç günden uzun süren ishal durumu
38.5 dereceden daha yüksek ateş
Kanlı idrar
Görme ya da konuşmada güçlük
Vücudun susuz kalması (Dehidrasyon)
Vücudun susuz kalmasına bağlı ağız kuruluğu ve yutma zorluğu

Bu belirtilerden herhangi biriyle karşı karşıya kalmanız durumunda muhakkak bir doktora görünmeniz gereklidir.

GIDA ZEHİRLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gıda zehirlenmesi genellikle evde tedavi edilebilir ve çoğunlukla 3-4 gün içinde çözülür.
Gıda zehirlenmesi yaşıyorsanız, düzgün şekilde su tüketmeye devam etmek çok önemlidir. Elektrolit içeriği yüksek spor içecekleri bu konuda yardımcı olabilir. Meyve suyu ve hindistan cevizi suyu karbonhidratları geri yükleyebilir ve halsizlik hissini azaltabililir.

 BESİN ZEHİRLENMESİNDEN NASIL KORUNURUZ?

  • Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterilmelidir.
  • Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Kırık, çatlak, dışı kirlenmiş yumurta satın alınmamalı, yumurtalar kullanılmadan hemen önce mutlaka yıkanmalıdır.
  • Dondurulmuş besinleri satın alırken ambalajı altında ve içinde buz kristalleri olmamasına dikkat edilmeli, orijinal paketlerinde -18°C’de satın alınmalıdır.
  • Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır.
  • İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmelidir.
  • Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.
  • Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
  • Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdalar nemsiz, kuru ve 15°C -20°C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
  • Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
  • Sebze ve meyvelerin temizliğinde kesinlikle deterjan gibi kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.
  • Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Mümkünse yemekler günlük olarak hazırlanmalı, artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapılmamalıdır.
  • Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir.
  • Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.
  • Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, tuvalet sonrası el temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.
  • Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.
  • Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezler dezenfekte edilmeli, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalıdır. 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın