Düşük tansiyon neden olur, belirtileri nelerdir, baş ağrısı yapar mı, ne iyi gelir? Düşük tansiyona iyi gelen 6 besin

Düşük tansiyon, ülkemizde sıkça rastlanan ve her yaş aralığında görülen bir rahatsızlıktır. Düşük tansiyonun birçok nedeni vardır ve düşük tansiyon görüldüğünde derhal düzeltilmelidir. İşte düşük tansiyon ile ilgili bilinmesi gerekenler...

24.03.2022-11:00 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-11:22)

Tansiyon; kalbin pompaladığı kanın, damarlara uyguladığı basınçtır. Kan basıncı gün içerisinde değişiklik gösterir. Kalp kanı damarlara şiddetle basarsa tansiyon yükselir, hafif biçimde basarsa tansiyon düşer. Tansiyonun çok düşmesi durumunda tüm organlar giderek tıkanmaya başlar ve şok meydana gelir.

Yüksek tansiyon birçok kişinin sağlığını olumsuz etkileyen ve tehlikeye atan bir problem. Uzun süren yüksek tansiyon felç, böbreklerin iflası, kalp krizi, beyinde hasar, göz hastalıkları başta olmak üzere çeşitli problemlere neden olabilir. 

Tansiyonun düşmesi ise yükselmesine oranla daha az tehlikeli bir durumdur. Düşük tansiyon, baş dönmesi, göz kararması ve hatta bayılmalara yol açacağından nedenleri araştırılmalıdır. Tansiyon düşmesinin birçok nedeni vardır. Yetersiz beslenme, kullanılan ilaçların yan etkileri, sıcak ve sıvı kaybı bu nedenlerden bazılarıdır.

Düşük tansiyon neden olur?

- Susuzluk

- Gebelik

- Alerjik reaksiyonlar

- Kan kaybı

- Şiddetli enfeksiyon

- Endokrin hastalıklar

- Bazı ilaçların kullanımı

Düşük tansiyon belirtileri nelerdir?

Düşük tansiyon belirtileri nelerdir?

- Baş dönmesi

- Kalp atışının hızlanması

- Halsizlik, yorgunluk

- Bulanık görme

- Mide bulantısı

- Hızlı nefes alıp verme

- Nemli, soğuk, soluk cilt

- Zihin bulanıklığı

- Konsantrasyonda zorlanma

- Bayılma

Düşük tansiyona ne iyi gelir?

Tuzlu Ayran

Tansiyon düştüğü zaman halk arasında ilk başvurulan yöntemlerin başında tuzlu ayran gelir. Vücudun susuz kalmasından dolayı düşen tansiyona ilk olarak tuzlu bir ayran ile müdahale edebilirsiniz. Fakat tansiyon düşüklüğü devamlı hale geldiyse, kronikleştiyse, tuzlu ayran yöntemini kullanmak yerine uzman doktora başvurmalısınız.

Düşük tansiyona ne iyi gelir?

Ispanak

Özellikle mineral ve vitamin mineral eksikliği sebebi ile meydana gelen düşük tansiyonu ıspanak sayesinde dengeleyebilirsiniz. Ispanağı günlük beslenme rutininize ekleyerek tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz. Ayrıca ıspanağı çok fazla pişirmemeye dikkat edin. İsterseniz, ıspanak başı salatası olarak da tüketebilirsiniz.

Havuç suyu

İçerisinde barındırdığı bol miktarda potasyum ile havuç suyu, tansiyonu dengeleyen besinlerin başında gelir. Kanın akışını düzenli hale getiren havuç suyu, düşük tansiyonun ve yüksek tansiyonun çözümü için tüketilebilir.

Balık

Vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri içeriğinde barındıran balık, haftada 1-2 defa tüketilebilir. Özellikle sardalya, uskumru, tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinlerden biridir.

Zeytin

Vücuttaki tuz eksikliğinden dolayı ortaya çıkan düşük tansiyona uygulanabilecek en hızlı yöntemlerden biri de zeytindir. Eğer baş dönmesi sersemlik gibi belirtiler görülüyorsa, ağza birkaç tane zeytin atarak tansiyonun dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Kırma yeşil zeytin de düşük tansiyon tedavisinde kullanılabilir.

Düşük tansiyona ne iyi gelir?

Zencefil

Soğuk algınlığı, grip denildiği zaman ilk akla gelen besinlerden biri olan zencefil, düşük tansiyon rahatsızlığına da çözüm olmaktadır. Havuç suyu gibi hem düşük, hem de yüksek tansiyona iyi gelen zencefil ölçülü bir biçimde tüketilmelidir. Ancak aşırı tüketimi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Küçük tansiyon kaç olmalı?

Küçük ve büyük tansiyon kaç olmalıdır? Belirlenen ideal tansiyon ölçüleri 120-80 olsa da, büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 aralığında olması gerekmektedir. Tansiyon değerleri fazla yüksek ya da fazla düşükse vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal