Kuraklık İnciri Vurdu Kilosu 100 TL'den Satılıyor

Küresel iklim krizi etkilerini göstermeye devam ediyor dünyadaki kuru incir üretiminin yaklaşık olarak yüzde 65-70'ini karşılayan Aydın'da yaşanan kuraklık incir üretimini etkiledi.

13.01.2018-17:24 - (Son Güncelleme: 27.09.2021-17:48)

Küresel iklim krizi etkilerini göstermeye devam ediyor dünyadaki kuru incir üretiminin yaklaşık olarak yüzde 65-70'ini karşılayan Aydın'da yaşanan kuraklık incir üretimini etkiledi. Yaşanan kuraklık sonucunda incirler dalında kurudu. İncirin dalında kuruması ve talebin de oldukça fazla olması sonucunda fiyatlar yükseldi. 

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve incir üreticisi Kazım Günaydın, Türkiye'deki geçen sene 85 bin 585 ton olan kuru incir rekoltesinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl yapılan tespitte yüzde 10 oranında bir düşüş yaşandığının altını çizdi. Açıklamalarına devam eden Günaydın, kuraklığa bağlı olarak incirlerin küçük olduğunu ancak kalitesinin iyi olduğunu belirterek rekoltedeki düşüşün bundan kaynaklandığını düşündüklerini söyledi. 

İNCİRDE HER YIL VERİM DÜŞÜYOR

Aydın'da 10 yılı aşkın bir süredir incir satışı yapan pazarcı İrfan Çeçen is kuru incire yönelik talebin çok fazla olduğunu ancak her yıl verimin düştüğünü aktardı. Kuru incirin önceki yıllara göre fiyatının yüksek olduğu söyleyen Çeçen, "İncirde her sene verim düşüyor. İncirden incire kalite farklı var. Sattığımız yemelik süzme kuru incirin kilosu ortalama 80 liradan başlıyor. İriliğine göre 28 tanesi 1 kiloya denk geliyor. Kiloda 55-60 taneye denk gelen kuru incir de var. Onun da kilogram fiyatı da 45- 50 TL arasında. Düşük fiyatlı bu incirden alan vatandaşlar, neredeyse yarısını çöpe atmak zorunda kalıyor. Çünkü arada kalite farkı var. 80 lira ve üzerinde fiyatla satılan incirde fire olmuyor. Yemelik kuru incir için 80 liraya denildiğinde pahalı diyorlar. Ama pahalı değil. İyi incir tanesi yaklaşık 3 liraya geliyor. Ama ucuz kuru incir aldıkları içinden bozuk, kurtlu, ekşimiş olanı çıkabiliyor. 80 liralık kuru incirde ise garanti veriyoruz. 80 liralık fiyat ise kaliteli kuru incirin hakkı" diye ifade etti.

KURAKLIK İNCİR AĞAÇLARINI TEHDİT EDİYOR!

Yemelik süzme kuru inciri kilosunu 100 liraya kadar satan olduğuna vurgu yapan Çeçen, "Bu rakamı üretici istiyor. Çünkü emek vermiş. Zaten ağaçların çoğu kurumuş. Üretici, ağacı kurtarmanın derdinde. 1 ton incirden yemelik 100 kilo incir çıkartmış, bunu da tek tek seçmiş. Dağın başında inciri topluyorlar, tek tek seçip, ufağını, çürüğü, büyüğü ayıklıyor. 'Çalınmasın' diye bekçi tutuyor. Emeği ve riski çok" dedi.

AYDIN' DA YAŞIYORUZ AMA İNCİR YİYEMİYORUZ

Pazar alışverişine çıkan Bircan Ünlütürk ise tezgahlarda kuru incir fiyatının kalitesine göre değiştiğini belirterek, "Aydın'da yaşıyoruz ama maalesef, yerinde ve zamanında incir yiyemiyoruz. Kilosu 80-90 lira. Neredeyse tanesi 3 liraya geliyor. Bu rakam çok pahalı. Buna çare bulunması gerekiyor." diye belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal