Sürekli Yorgun Uyanıyorsanız Nedeni Bu Olabilir

Uzun saatler boyunca uyuyor ancak yine de yorgun uyanıyorsanız bunun birçok nedeni olabilir. Bu fiziksel bitkinliğin ardında yatan nedenleri sizin için bir araya getirdik. İşte sürekli yorgun uyanıyor olmanın nedenleri…

10.04.2020-12:19 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-11:32) Sürekli Yorgun Uyanıyorsanız Nedeni Bu Olabilir

Kişinin yorgun bir şekilde uyanmasının en sık nedeni uyku bozukluklarıdır. Eğer uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız veya bir gecede birkaç defa uykunuzdan uyanıyorsanız gün içerisinde mutlaka kendinizi yorgun hissediyor olacaksınız. Uyku kalitesini bozan bir diğer etkende uyku apnesidir. Bu, kişi uyurken nefes alış verişinin durmasına sebep olan bir durumdur. Bu durumda, kişi uyandığı zaman sanki hiç uyumamış gibi kendini yorgun ve halsiz hisseder.

YORGUN UYANMANIN NEDENLERİ

  • Vücudun yeteri kadar su alamaması yani susuz kalması enerji seviyesi üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Susuzluk kan hacminin azalmasına neden olur ve kan koyulaşmaya başlar. Kalbiniz daha az pompalama yapar ve kaslara, organlara giden oksijen ile besin miktarındaki hız azalır. Yorgunluktan kaçınmak her gün en az 2 litre su için.
  • Yorgun uyanmanızın nedeni insan zihninin çalışma şeklinden de ileri gelebilir. Birçok insan uykuya dalmadan önce endişelerini veya almak zorunda oldukları kararları tekrar gözden geçirir. Bu, bunu yapmak için en kötü zamandır. Bunu yapmak “gece anksiyetesi” ne neden olur ve dinlenmenizi büyük ölçüde etkiler. Genel olarak stres, huzurlu bir uyku çekmenizin önüne geçer. Bu rahatsızlık, uyurken bile alarm durumunda kalmanıza sebep olur. Dolayısıyla kolayca uyanırsınız ve huzurlu bir şekilde uyuyamazsınız. Bu tip durumlarda en iyi çözüm bazı rahatlama tekniklerini öğrenip uygulamaktır.
  • Siz geceleri uyurken bir yandan da vücudunuz yediklerinizi eriterek, sabah uyandığınızda ise kahvaltı yaparak vücudunuzu yeniden desteklemeniz gerekir. Günü ilk ve en önemli öğünü olan kahvaltıyı yapmazsanız tembelleşirsiniz. Kahvaltı yapmak metabolizmanızın harekete geçmesini sağlar. Kahvaltınızda tam tahıllı, yağsız protein ve sağlıklı yağlar tüketmelisiniz.
  • Dağınık bir çalışma masası zihinsel olarak yorulmanıza neden olur ve bu da odaklanmanızı zorlaştırır. Günün sonunda işlerinizi bitirdikten sonra kişisel eşyalarınızı düzenleyip yerlerine yerleştirin. Bu durum, ertesi gün güne pozitif başlamanıza yardımcı olur.
  • Kendinizi güçsüz hissediyorsanız ve odaklanmakta zorlanıyorsanız bunun nedeni demir eksikliği olabilir. Anemi riskini azaltmak için demir içerikli besinler tüketmenizde fayda var. Et, börülce, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebze, kabuklu kuruyemiş, yerfıstığı ezmesi gibi besinler tüketebilirsiniz.
  • Yapılan araştırmalar, günde 3 fincan kahve tüketmenin sağlık açısından faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Fakat devamlı kafein tüketimi uykuya dalmanızı sağlayan adenozin durmasına neden olur. Uyumadan 6 saat kadar önce alınan kafein bile uykunuzu etkiler. Bu nedenle öğleden sonra kafein tüketimini kesmeniz gerekir.
  • Uyku hijyeniniz iyi değilse de uyandığınız zaman kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Çok fazla ışık, ses ya da yüksek sıcaklık, rahat bir şekilde dinlenmenizi engeller. Aynı zamanda bu günlük alışkanlıklarınızın kötü olmasından da kaynaklı olabilir. Yapılan bazı çalışmalar, uyumadan önce ekrana bakmanızın dinlenmenizi etkilediğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda büyük porsiyonlu öğünler yemek de kötü bir tercih olacaktır, özellikle de bu öğünlerdeki şeker miktarı yüksekse. Gün içerisinde hiç egzersiz yapmamak da uyku kalitenizi etkileyen bir durumdur.
  • Mükemmel sonuçlar almak için uğraşmak daha çok fazla çalışmakta yorulmanıza neden olur. Bu nedenle belirlediğiniz hedeflerde gerçekçi olun. Projelerinizi gerçekleştirmek için zaman sınırı belirleyin ve bu programa uyarak çalışın. Hemen yapmak için kendinizi yormayın.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal