Sürekli Uyku Hali

Bazı insanlarda sürekli uyku isteği oluşabilir. Bunun başlıca nedeni, yeterince uyku uyuyamamak ve uyku bozukluklarıdır. Fakat bazı hastalıklarda ya da uykusuzluk kaynaklı uyku isteği oluşabilir. Yaşam tarzı değişikliğine rağmen sürekli uyku haliniz değişmiyorsa, mutlaka bir doktora danışmak gereklidir.

22.05.2018-14:53 - (Son Güncelleme: 22.05.2018-13:41) Sürekli Uyku Hali

Bazı insanlarda sürekli uyku isteği oluşabilir. Bunun başlıca nedeni, yeterince uyku uyuyamamak ve uyku bozukluklarıdır. Fakat bazı hastalıklarda ya da uykusuzluk kaynaklı uyku isteği oluşabilir. Yaşam tarzı değişikliğine rağmen sürekli uyku haliniz değişmiyorsa, mutlaka bir doktora danışmak gereklidir.

Yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bu durum tedavi edilmediği takdirde daha büyük sorunlara yol açabiliyor.

Uykusuzluk ve yorgunluk hali kişinin iş, yaşam, sosyal, eğitim aktivitelerini engelleyici tarzda olabilir. Hafızada bozulma, konsantrasyon güçlüğü, ciddi baş ağrıları ve sabahları uykulu halin devam etmesi gibi etkenler kronik yorgunluğun belirtileri arasındadır.

SÜREKLİ UYKU HALİ NEDEN OLUR?

KANSIZLIK:  Kanamalar sonucunda kanda oksijeni taşıyan alyuvarlardaki demirden zengin bir protein olan hemoglobin miktarı azalır. Dokular ve organlar yeterince oksijen almayınca bunun sonucu yorgunluktur. Kansızlığın diğer nedenleri iç kanama veya demir, folik asit ya da vitamin B12 eksikliği olabilir. Böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklar da kansızlığa neden olabilir. Baş dönmesi, solukluk, üşüme hissi, kalp atımında hızlanma kansızlığın diğer belirtileridir. Kansızlığın tanısı için doktorunuz bir kan testi isteyecektir. Eğer sebep demir eksikliği ise demir takviyesi gibi kansızlığın nedenine yönelik tedavi uygulanır. Etkili tedaviyle yorgunluk, en geç 30 günde geçecektir.

TİROİD BEZİNİN ÇALIŞMAMAMASI: Tiroid bezi vücudun enerji metabolizmasını kontrol eder. Kadınlarda sanıldığından çok daha yaygın olan tiroid bozukluğu T3 ve T4 gibi tiroid hormonlarının düzeyinin saptanmasıyla teşhis edilebilir. Bu hormonlar düşükse dışarıdan hormon takviyesi yapıldığında yorgunluk şikayetiniz kısa zamanda geçecektir. 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU: Sürekli yorgunluk da bu gibi idrar yolu enfeksiyonlarının tek belirtisi olabilir. Cinsel birleşme bakterileri idrar yolunun ağzından vajinaya doğru ittiğinden bu riski artırabilir. Bir idrar tahliliyle teşhis konulabilir. Genellikle ağızdan alınan bir antibiyotikle tedavi hızlı ve kolay sonuç verir. Yorgunluk da birkaç gün içinde kaybolur. Bir süre sonra yorgunluk veya başka belirtiler tekrarlarsa tekrar idrar testi yaptırın çünkü bazı kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları kroniktir.

FAZLA KAFEİN: Hızlı bir enerji desteği için çoğumuz kahve ya da kola içeriz ama bazı kadınlarda kafeinin fazlası ters bir etki yapabilir. Bir uyarıcı olan kafein, fazla miktarda alındığında yorgunluğa neden oluyor. Bu nedenle kafein alımının daha da artırılması sorunun kötüleşmesinden başka işe yaramıyor. Çözüm; yaşantınızdan kafeini mümkün olduğu kadar çıkarın. Bu, sadece kahvenin değil çikolata, çay, kola ve kafein içeren bazı ilaçların da kesilmesi anlamına geliyor.

BESİN İNTOLERANSI: Besinlerin bize enerji verdiği kabul edilir ama bazı doktorlar gizli besin intoleranslarının bunun tersine yol açtığına inanıyor. Hafif bir besin intoleransı bile uykunuzun gelmesine yol açabilir. Tolere edemediğiniz yani yendiğinde size, sizin bu besine bağlamadığınız ve ondan olduğunu düşünmediğiniz rahatsızlıklar verebilen bazı besinler olabilir. Bu besinlerin farkında olmadan sürekli yenilmesi, kendinizi sürekli yorgun ve tükenmiş hissetmenize neden olabilir. Eğer belirli besinleri
yedikten sonra 10-30 dakika içinde uykunuz geliyor, kendinizi kötü hissediyorsanız şüphelendiğiniz besinleri beslenmenizden çıkarın. Böyle bir şüpheniz varsa doktorunuzla konuşun.

NARKOLEPSİ: 

Ani duygusal tepkilerde(neşe,sevinç,korku,üzüntü gibi) kişide aniden bir kuvvetsizlik olur ve düşebilir. Mesela kahkaha atarken aniden güçsüzlük olur ve kişi düşer(bayılma olmaz). Bu duruma katapleksi denir.

Kişi uykuya dalır dalmaz yada uyanmak üzereyken hareket etmeye çalışır ama bir an için hareket edemediğini farkeder(uyku paralizi).

Uykunun başlangıcında veya sonunda halisünasyonlar görür.

Kişinin gece uykusu parçalıdır. Geceleri kesintisiz uyuyamaması nedeniyle sürekli uyku isteği artar.

 SÜREKLİ UYKU HALİNE SEBEP OLAN ETKENLER

Huzursuz Bacak Sendromu: Tipik olarak gece saatlerinde, bacaklar hareketsizken başlayan rahatsızlık hissi(karıncalanma,iğnelenme,ağrı…) ve bu rahatsızlık hissinin hareket ile azalması görülür. Sabah saatlerinde sürekli uyku hali içinde olurlar. Bunun sebebi ise gece uyuyamamış olmalarıdır.

İnsomni(Uykusuzluk): Kişiler uyumak için yeterli zaman ayırdıkları halde, dinlenmiş olarak uyanacak kadar uzun ve kaliteli uyuyamadıklarından şikayet ederler. Uykuya dalmada yada sürdürmeden zorluk çekerler.

Vardiyalı çalışma sistemi insanın biyolojik ritmi ile uyumsuz olduğu için uykunun süresi kadar kalitesi de bozulacaktır. Bu da gün içinde sürekli uyuma isteği doğuracaktır.

Kronik ağrı; gece uykusuzluğa sabah da aşırı uyku haline neden olur.

Kan sodyum seviyelerinde yükseklik veya düşme olması, gün içinde sürekli uyku hali ve yorgunluğa neden olur.

Kan kalsiyum yüksekliği

Hipotiroidi yani tiroid bezinin yetersiz çalışması, halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali, kilo alma ve ödeme neden olabilir.

Depresyon uyku düzenini bozarak sabah uyuklamalarına ve aşırı uyku isteğine neden olabilir.

Aşırı kilolu olmak

Alkol kullanımı

MS,Epilepsi ve Parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklar

Şeker Hastalığı

Kafa travmaları

İlaçlar : Bazı sakinleştiriciler, depresyon ilaçları, epilepsi ilaçları ve bazı alerji hapları gün boyu uykulu ve sersem hissetmeye neden olur.

Sürekli uyuma isteği bazen altta bir neden olmadan da gelişebilir. Bazı kişilerin genetik olarak buna yatkın oldukları düşünülür ve şikayetlerin nedeni bulunamaz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal