Sürekli Evde Olanlar Kovid-19’u Daha Ağır Geçiriyor

Kovid-19 salgınının yaşandığı bu süreçte, uzmanlar çeşiti uyarılarda buluyor. Bir uyarı ise evden dışarı aylarca çıkmamış olanlara yapıldı. Evde izole olarak dışarı çıkmayanların, Kovid-19’a yakalanması durumunda hastalığı daha ağır yaşadıkları gözlemlendi.

18.11.2020-15:34 - (Son Güncelleme: 18.11.2020-15:30) Sürekli Evde Olanlar Kovid-19’u Daha Ağır Geçiriyor

Koronavirüs pandemisi etkisini sürdürmeye devam ederken, dünyanın genelinde 56 milyon kişinin virüsle enfekte olduğu biliniyor. 1 milyon 300 binin üstünde kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bu salgın ile ilgili, bir uyarı da evden çıkmayanlara yapıldı. Evde izole olan kişilerin virüsü kapması sonucunda, daha ağır geçirdikleri tespit edildi.

Mardin'de pandemi hastanesinde görev alan dahiliye uzmanı Dr. Haydar Boynukara, aylarca dışarı çıkmayan ve evde izole olan kişilerin, Kovid-19’a yakalandıklarında hastalığı daha ağır yaşadıklarını gözlemlediklerini aktardı. İzole olan kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerektiğini hatırlattı.

Uz. Dr. Boynukara, aylarca evde duran kişilerin, koronavirüs ile enfekte oldukları durumda hastalığı daha ağır geçirdiklerini belirtti. Uz. Dr. Boynukara, ‘Korona virüslü hastalar hastanemize geliyor. Aslında koronavirüs bir gribal enfeksiyon. Ekimin son haftasıyla beraber vakalar bölgemizde tekrardan artmaya başladı. Bizi en çok tedirgin eden şu an vak'a sayılarından öte ağır hasta sayısı. Ağır hasta sayısı arttıkça, zatürre olan hasta sayısı arttıkça, doğru orantı olarak ölüm oranı da artacaktır. Oran olarak zatürre hasta sayısı arttığı için ağır hasta sayısı artıyor ve dolayısıyla giderek ölüm oranının da arttığını görüyoruz. Özellikle 'Hocam biz evde tedbirimizi alıyoruz, bol miktarda C vitamini alıyoruz, bol miktarda sebze ve meyve tüketiyoruz' diyen hastalarımız aynı zamanda bunlar çok panik yaptıkları için hastalığı ağır geçiriyorlar.’ ifadelerini kullandı. Ayrıca vitaminlerin de faydasını görmediklerini belirten Boynukara, ‘Bir hastam 'Hocam ben 1-2 kilo limonu sıkıp içiyorum' demişti. Biz o hastamızı muayene ettiğimizde o hastamızda koronavirüs çıkmıştı. Bol miktarda C vitamini tüketmenin ya da başka bir vitamin almanın çok da bir faydasının olmadığını gördük.’ açıklamasını yaptı. Evden çıkmayanların daha ağır geçirdiğini tecrübe ettiklerini dile getiren Dr. Boynukara, ‘7-8 aylık tecrübemiz bize şunu gösterdi, özellikle ağır geçiren hastalardan 4-5 aydır evden çıkmadıklarını, meyve tükettiklerini duyduk. Şunu düşünüyorum, bunlar hiç virüsle karşılaşmadıkları için ani bir şekilde ve bol miktarda virüsle karşılaştıkları zaman daha kolay hastalanıyorlar. Bu hastalık daha fazla virüs yükü ile karşılaştığı için hastanın, hastalığı daha ağır geçirme ihtimali olduğunu düşünüyorum. Bu tabi bir varsayım şu an için ama tecrübemiz bunu gösteriyor.’ cümlelerini kullandı. Virüs ile az az karşılaşmanın aşı etkisi gösterdiğini aktaran Boynukara, ‘Yani aslında siz bu virüsle küçük küçük karşılaştığınız zaman bu bir aşı etkisi oluyor. Önemli nokta burası, sık dışarı çıkanlar, sık temas duygusu olan insanlarda bir nevi bir aşılanma etkisi olduğunu düşünüyorum. Ama çok dikkat edip, kendini çok izole eden, bol miktarda vitamin veya ilaç tüketen hastalarımızın koronavirüsü daha ağır geçirdiğini görüyorum. Tek başına maske takmak, yani siz taksanız ve toplumun geri kalanı takmasa bile sizin taktığınız maske sizi yüzde 90 oranında korur. Karşıdaki de maske takarsa neredeyse yüzde 98-99 oranında sizi koruyor. Sosyal mesafeye de dikkat ettiğinizde yüzde 100'e yakın bu virüsten korunmuş oluyoruz’ açıklamalarında bulundu.

Ayrıca koronavirüse yakalanan Abdullah Semen isimli kişide yüksek ateş, iştahsızlık, uykusuzluk şikayetleri olduğunu ve hastalığı çok zor geçirdiğini aktardı. Semen, ‘Bütün vücudum yanıyordu, iştahım yoktu, gece uykusu yoktu. Çok zor durumdaydım. Lütfen dikkat etsinler. Kolay bir hastalık değil, herkesin başına gelebilir’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal