Suda Koronavirüs Tespit Edildi

ABD’li bilim insanları, ülkenin batısında yer alan Superior Gölü’nün çevresindeki plajlardan aldığı su örneklerinde Kovid-19 tespit ettiklerini duyurdu.

02.10.2020-16:22 - (Son Güncelleme: 02.10.2020-16:34) Suda Koronavirüs Tespit Edildi

Tüm dünyada koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 1 milyonu aşarken, virüs hakkında her geçen gün yeni bir bilgi öğreniliyor. ABD’li bilim insanları tarafından, ülkenin batısındaki Superior Gölü’nün çevresindeki plajlardan alınan su örneklerinde koronavirüs tespit edildi. Araştırmacılar, göl suyunun yüzücülerden dolayı enfekte olduğuna inandıklarını belirtti. Söz konusu araştırma, Kovid-19’un plaj suyunda bulunabileceğini ilk kez kanıtladı.

BİNLERCE KİŞİ ZİYARET EDİYOR

Araştırmacılar yaptıkları incelemeler sonucunda gölün kıyısında yer alan Brighton, 42nd Avenue East, Franklin Park Beach ve Lief Erickson Park plajlarından Eylül ayında  alınan örneklerde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rastladıklarını bildirdi. Söz konusu plajları geçtiğimiz ay binlerce kişinin ziyaret ettiği düşünülüyor.

Daha önce virüsün göl veya sahil suyunda bulunabileceğine dair kanıt bulunamamıştı, ancak yeni keşif salgının toplum genelinde plajlarda nasıl yayıldığına dair önemli ipuçları barındıyor.

KANALİZASYONLARDAKİ ORANDAN 10 BİN KAT DAHA DÜŞÜK

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir açıklamada, suyundaki koronavirüs miktarının litre başına oranın 100 ile 1000 arasında değiştiğini ve bunun kanalizasyon sistemlerindeki oranlardan yaklaşık 10 bin kat daha düşük olduğu belirtildi.

YÜZÜCÜLERİN TAŞIDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Araştırmacılardan Dr. Richard Melvin, virüsü plaj suyuna yüzücülerin taşıdığını düşündüklerini, koronavirüs ile enfekte olan kişilerin, semptomları ortadan kalktıktan sonra bir aya kadar virüsü dışkılarıyla bulaştırabileceklerini açıkladı.

TEDBİR ALINMALI

Bunun yanı sıra henüz salmonella ve E. coli bakterileri gibi koronavirüsün de su yoluyla bulaşabileceğine dair kesin bir kanıt yok. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise virüsün göl suyuna maruz kalma yoluyla insanlara geçebileceğini gösteren kesin bir araştırma bulunmadığını açıkladı, fakat bununla ilgili olarak çalışmaların sürdüğünü belirtildi.

TOPLUMDA NE KADAR YAYGIN OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ

Minnesota araştırmacıları da virüsün tatlı suda bulunabileceğini bilmenin virüsün toplumda ne kadar yaygın olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Melvin, ‘Virüsün nerede aranacağını anlamak, gelecekte bu tür enfeksiyonlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda gerçekten çok önemlidir. Artık göl suyunda corona virüsün olduğunu biliyoruz ve bu durum o bölgede yaşayan nüfustaki virüsün yaygınlığının göstergesi olabilir’ diye konuştu.

Aynı zamanda, Minnesota Üniversitesi sudan Kovid-19 bulaşma olasılığı araştırılırken, plaja giden herkesin maske takmasını ve sosyal mesafe kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal