Sputnik V Aşısının 9 Aylık Bağışıklık Süresi Bilim Dünyasını Şaşırttı

Rus bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşısı Sputnik V aşısını olan ilk kişilerin virüse karşı bağışıklıklarının 9 aydır devam ettiği belirtildi. Yapılan açıklamalarda aşının ortalama koruma süresinin 6 ay olduğu belirtilirken, bilim insanları bu durum karşısında şaşkına uğradı.

21.01.2021-10:28 - (Son Güncelleme: 21.01.2021-10:45) Sputnik V Aşısının 9 Aylık Bağışıklık Süresi Bilim Dünyasını Şaşırttı

Rusya'nın koronavirüs aşısı Sputnik V aşısının mimarı olan Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi'nin direktör yardımcısı Denis Logunov, aşıların antikor seviyelerinin sık sık kontrol edildiğini ve bağışıklığın ne kadar daha devam edeceğini takip ettiklerini belirtti. Bilim dünyası, Kovid-19 için üretilen herhangi bir aşının ortalama 6 ay koruma sağlayacağını düşünürken, Ruslar tarafından geliştirilen aşısının bu şekilde uzun koruma sağlaması herkesi şaşkına uğrattı.

‘TÜM SUŞLARDA ETKİLİ OLDU’

Logunov, geliştirdikleri Sputnik V aşının bilinen tüm koronavirüs suşlarına karşı etkili olduğunu ifade ederek, aşı olan kişilerdeki antikor seviyesinin, hastalıktan iyileşen kişilere göre daha yüksek olduğunu belirtti.

‘MUTASYON AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTMIYOR’

Mevcut durumun aşı olan herkes için geçerli olduğunu belirten Logunov, ‘Virüs daha çok adaptasyon yönünde gelişiyor, insan popülasyonunda daha hızlı yayılıyor, bu durum aşının etkinliğini hiçbir şekilde etkilemiyor. Gamaleya Merkezi'nde ve genel olarak Rusya'da birçok suş öne çıkıyor. Şu ana kadar aşı sonucunda, başlangıçtaki Vuhan varyantından daha kötü bir şekilde etkisiz hale gelen tek bir suşa bile rastlamadık’ ifadelerini kullandı.

‘9 AYDIR KORUMA SAĞLIYOR’

Sputnik V aşısı olanlarda antikor seviyesinin hastalıktan iyileşenlere göre daha fazla olduğundan bahseden Logunov, ‘Aşılanan kişilerdeki antikor seviyesi, iyileşenlere göre ortalama olarak IgG seviyesi açısından daha yüksektir. Gameleya Merkezi'nin ilk aşı yapılan çalışanlarının virüse karşı bağışıklıkları dokuz aydır sürüyor’ diye konuştu.

 

Logunov, yürütülen klinik çalışmalarda bağışıklık süresiyle ilgili henüz resmi verilerin alınmadığını da sözlerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal