Sperm Sayıları Giderek Düşüyor, 30 Yılda Yüzde 39 Azaldı! Sperm Sayısı Neden Düşer?

Dünya Sağlık Örgütü, erkeklerde sperm sayısının son 30 yılda ciddi oranda düştüğünü açıkladı. Sperm sayıları 60 milyon iken 15 milyona indi. Peki erkeklerde sperm sayısı neden düşer? Sperm sayısını düşüren faktörler nelerdir? İşte merak edilenler...

15.04.2019-16:08 - (Son Güncelleme: 15.04.2019-15:41) Sperm Sayıları Giderek Düşüyor, 30 Yılda Yüzde 39 Azaldı! Sperm Sayısı Neden Düşer?

İklim koşulları, yaşam tarz, teknoloji... Sperm sayısını düşüren faktörler böyle sıralanıyor. Sperm sayısındaki düşüşün Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında daha belirgin olurken Güney Amerika kıtası ve Avustralya’da daha belli belirsiz olduğunun altını çizen uzmanlar, bakalım bu düşüşün nedenini ne ile açıklıyor.

TARIM İLAÇLARI SPERMLERİ AZALTIYOR

Sperm hücre sayısındaki düşüş konusunda Asya kıtasındaki verilerin Avrupa ile benzerlik gösterdiğini belirten Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Cüneyt Adayener, sperm sayısının düşme sebepleri arasında özellikle endokrin sistemi etkileyen çevresel etkenler, artmış beden kitle indeksi, stres, beslenme alışkanlığındaki farklılıkların etkili olduğunu belirtiyor.  

ELEKTROMANYETİK DALGAYA DİKKAT!

İyonize radyasyonun ve sıcak gibi fiziksel etmenlerin de testis üzerine olumsuz etkilerinin olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Adayener, “Normal beden sıcaklığından yaklaşık 3 derece kadar daha düşük ısısı olan testis kesesinin uzun süre yüksek ısıya maruz kalması sperm hücre sayısını düşürebiliyor. Son 25-30 yıldır evimizde her odaya giren yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar, laptoplar, WiFi ve gittiğimiz her yere taşıdığımız cep telefonlarımız da suçlanan faktörler arasında” ifadelerini kullandı.

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin de sperm sayısını azalttığını söyleyen Doç. Dr. Adayener, “Son 45-50 yıl içinde tüm dünyada artan tütün kullanımının sperm sayısındaki düşüşle paralel olması da dikkat çekici” açıklamasında bulundu.

LAPTOPLARI KUCAKTA KULLANMAYIN!

Laptopları dizüstü veya kucak yerine masada kullanmak, dar pantolon ve sıkı iç çamaşırı kullanmamak da faydalı olabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal