Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

Solaryumun Zararları Nelerdir?

Tüm insanlar bronz bir tene hayranlık duysa da bu ışınlardan kendilerini korumak zorundadırlar. Çünkü cilt kanserine neden olan en büyük etmenler güneş ışınları altında uzun süre kalmak ya da bronzluğu korumak amacıyla solaryum gibi yapay yolları tercih etmektir.İşte tüm merak edilenler haberimizde...

26.04.2018-13:27 - (Son Güncelleme: 26.04.2018-13:28) Solaryumun Zararları Nelerdir?
Tüm insanlar bronz bir tene hayranlık duysa da bu ışınlardan kendilerini korumak zorundadırlar. Çünkü cilt kanserine neden olan en büyük etmenler güneş ışınları altında uzun süre kalmak ya da bronzluğu korumak amacıyla solaryum gibi yapay yolları tercih etmektir.İşte tüm merak edilenler haberimizde...
 
Ayrıca deri daha hızlı yaşlanıyor. Özellikle hızlı veya 10 dakikada bronzlaştıran cihazlar olarak tanıtılanlar yüksek dozda ultraviyole ışığı yaydıklarından oldukça zararlıdır. Bunlardan uzak durmak gerekiyor. Amerika'da yapılan bir araştırmada solaryumun 35 yaş altında kullanımının melanom gelişme riskini yüzde 75 artırdığı ortaya çıktı. Yıllık kullanım sayısı yükseldikçe melanom riskinde de artış meydana geldiğinden, kanserojenik etkinin ortaya çıkmasının 10-15 yıllık bir süreç gerektiriyor. Bu sürede gelişmesi beklenen melanom sayılarının da artacağı tahmin ediliyor.
 
DÖVMESİ VE BENLERİ OLANLAR RİSK TAŞIYOR
 
Dünya Sağlık Örgütü, ultraviyole solaryum cihazlarının birçok kişide kansere neden olduğunu belirtti ve Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi de, 2009 yılında solaryumu kanserojen olarak tanımladı. Bütün bu bilgiler ışığında solaryumun sağlıklı bronzlaşma sağladığından bahsetmek mümkün değil. Özellikle filtreleri ve ampulleri zamanında değiştirilmeyen hatta filtreleri sökülüp kullanılan nispeten piyasaya göre ucuz seans fiyatlarına sahip salonlarda risk daha da fazla oluyor. Ayrıca deri kanseri oluşma riski; kişinin deri tipine, yaşına, aldığı toplam doza ve seans sayısına, vücudunda bulunan benler gibi birçok etkene de bağlı.
 
AÇIK TENLİLER DİKKAT 
 
Açık tenli, sarışın ya da kızıl saçlı, açık göz rengi olan kişiler, 18 yaşından küçükler, çok sayıda beni bulunanlar, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanlar, deri kanseri geçirmiş ya da deri kanseri öncülü lezyonları olanlar, ailesinde deri kanseri öyküsü bulunanlar solaryuma girmemeli. Öte yandan güneşe bağlı olarak ciltlerinde leke ve iz oluşmuş kişiler, kozmetik ürün kullananlar, vücudunda dövmesi olanlar da solaryumdan uzak durmalı. Epilasyon veya cilt bakımından sonra da solaryuma girilmemeli.
 
SOLARYUMUN CİLLTE GÖRÜLEEN ZARARLARI
 
Erken dönemde yanık riski ile birlikte bağışıklık sistemini etkileyerek özellikle uçuk gibi enfeksiyonları artırabilir.
 
* Uzun süre kullanıldığında ciltte yaşlanmayı hızlandırır.
 
* Cilt tamamen temizlenmeden yapılırsa (kozmetik, makyaj, parfüm, epilasyon sonrası gibi durumlar) leke oluşabilir.
 
* Işığa karşı duyarlandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa fototoksik ve fotoallerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
 
* Solaryum, melanom ve diğer deri kanserleri riskini artırır.
 
 
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.
 
 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal
Daha fazla içerik yok
;