Siyah Zeytin Satın Alırken Dikkatli Olun

Siyah zeytin faydaları ile kahvaltımızın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Severek tükettiğiniz zeytinde çabuk büyümeleri için boya kullanıldığını biliyor muydunuz? Detaylar haberimizde...

01.07.2020-12:25 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-12:01)  Siyah Zeytin Satın Alırken Dikkatli Olun

Zeytinlerin olgunlaşma süreci 4-6 ay sürmektedir. Fakat bu sürenin kısaltılması için zeytinde boya kullanıldığı ortaya çıkarıldı. Uzmanlar zeytindeki hilelere karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

ZEYTİNİN ÇEKİRDEĞİNİN RENGİ ÖNEMLİ!

Özellikle siyah renkte tezgahlarda yer alan zeytinin hileye açık olduğunu ifade eden uzmanlar çekirdeğin aşırı siyah olmaması gerektiğini belirtmektedirler. Zeytinin, dalından koparıldığı gibi yenilmeyecek tek çekirdekli meyvedir. Çünkü içerisinde acılık içeren bir madde bulunur. Bu acı tadın giderilmesi için de kostik denilen bir hava verilerek koyulaşması sağlanır ve bu acılık yok edilir. Daha sonra da zeytine renklendirici maddeler katılabilir. Bunlar zeytin tebliğinde bulunan renklendirme amaçlı kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin kullanılması yasaldır. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; zeytin açıldığı zaman elle morumsu, pembemsi bir renk bulaşmaması gerekmektedir. Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir. Yendiğinde de ekşi bir tat bırakmaması gerekir.

Siyah zeytin alırken tadım yapmak oldukça önemlidir. Zeytinin çekirdeği aşırı siyah olmamalıdır. Zeytinin çekirdeği mora kaçan kahverengi tonlarda olması boya katılmadığı anlamına gelir. Siyah zeytinin daha parlak olması için fazla miktarda boya maddesi kullanılmaktadır. Ayrıca kostik havuzlarda fazla bekletilmektedir. Bu sağlık açısından oldukça tehlikelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal