Siyah turpun faydaları nelerdir, siyah turp nasıl yenir? Siyah turp ile yapılan kür tarifleri

Şifası dertlere derman sebzeler arasında siyah turp liste başındadır. Halk arasında ölümden başka her derdin devasıdır diye yaygın bir söylem bulunmaktadır. İçeriğinde o kadar çok mineral ve vitamin bulunur ki her bir vitamin ve mineral farklı bir hastalığa iyi gelir. Siyah turp birçok hastalık için şifa kaynağıdır fakat en etkili işlevi öksürüğe iyi gelmesidir. Siyah turp ve bal kürü öksürüğe karşı en etkili kürler arasında yer alır.

07.04.2022-09:00 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-09:46)

Siyah turp, mineraller ve vitaminler bakımında oldukça zengindir. Acı tadı ile hafızalara kazınan siyah turpun seveni azdır. Fakat acı tadına katlanarak özellikle de kış mevsiminde sofralardan eksik etmemek gerekir. Hatta mümkün olduğunca fazla tüketilmelidir. Siyah turpun salatası yapılabilir, turşusu kurulabilir. Pek çok şekilde tüketilerek siyah turpun faydalarından farklı lezzetlerde yararlanılabilir.

Siyah turp hangi mevsimin sebzesi?

Siyah turpun, tüm toprak çeşitlerinde yetişme olanağı vardır. Kazık köklü bitkiler arasında yer alan siyah turp, tohum halinde toprağa ekilir. Büyümesi uzun zaman aldığı için yılda yalnızca iki kez ekimi gerçekleştirilir.

İlkbahar ve sonbahar mevsiminde ekilen siyah turpun tohumlarının olgunlaşması kış aylarını bulur. Bundan dolayıdır ki kış, siyah turp mevsimi olarak bilinir. 

Siyah turpun faydaları nelerdir?

- Siyah turp öksürük sorununa çözüm sağlar.

- Vücudu kanserli hücrelere karşı savunan siyah turp kanser riskini azaltır.

- Diş eti hastalıklarında da siyah turpa başvurulur.

- Uyku problemini çözer.

- Sindirim sistemini kuvvetlendirerek hazmı kolaylaştırır.

Siyah turp neye iyi gelir?

- Siyah turpun saça da faydaları vardır. Kepeği giderir, saçların sağlıklı uzamasını sağlar, saç dökülmesi önler ve saçların beyazlamasını geciktirir.

- Kilo vermek isteyenlerde siyah turpun mucizevi etkisinden faydalanır.

- Siyah turp böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırır.

- Kandaki şeker oranını dengeleyerek diyabet oluşumunu engeller.

- Siyah turp sinüzit, astım ve bronşite karşı oldukça yarar sağlar.

Siyah turp ve bal karışımı nasıl yapılır?

Karışım için gerekli olan malzemeler:

- 1 orta boy siyah turp

- 3 yemek kaşığı bal

Siyah turp bal karışımı

Öncelikle siyah turpu iyice yıkayın ve baş kısmını kapak gibi kesin. Alt kısmını da derin olmamak ve delmemek kaydıyla biraz kesin. Turpun içini oyun. Turpun duvarlarını çok inceltmemeye dikkat edin. Turpu bir bardağın içine oturtun sonrasında içine bal ekleyin. Ardından turpun üst kısımdan kestiğiniz parçasını kapak gibi kapatın. Hazırladığınız bu kürü en az 1 gece dışarıda bekletin. Bekledikçe, turp kendi öz suyuyla beraber bardağa akmaya başlayacaktır. Bardakta biriken sudan günde 2-3 kaşık içmeniz öksürüğünüze iyi gelecektir. 

Saç uzatan siyah turp kürü

Sağlıklı ve hızlı uzayan saçlar için bir adet siyah turp dış kabuğu ile birlikte rendeleyin. Üç bardak su ile yarım saat kadar kaynatın sonrasında ılımaya bırakın. Ardından bir adet yumurta sarısını ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız karışımı masaj yaparak saçlarınıza uygulayın sonrasında streç film yardımıyla en az üç saat süresince bekletin. Sonrasında bol su, sabun veya şampuan yardımıyla durulayın. Bu kür haftada iki ya da üç kere bir ay boyunca tekrar edilmelidir. İki hafta ara verdikten sonra aynı şekilde bir ay daha uygulanır. Başlangıçta saçlarınızda biraz dökülmeye sebebiyet verse de endişelenmeyin, onlar zaten dökülecek olan zayıf ve dipleri güçsüzleşmiş olan saçlarınızdır.

Safra kesesi taşlarını eriten kür nasıl yapılır?

Siyah turpun faydaları nelerdir?

Yaklaşık bir su bardağı kadar siyah turpu iki bardak su ya da süt içerisinde kaynatın. Elde edilen karışım iştahınızı pek kabartmasa da safra kesesi taşlarını eritmeye yardımcı olur. Hazırlanan bu siyah turp kürü safra kesesi hastaları için özel olarak hazırlanan bir kürdür.

Cildi nemlendiren turp maskesi

1 adet turpu önce rendeleyin sonrasında birkaç dakika kaynatın. Ardından suyunu süzün, soğuması için bir kenara bırakın. Soğuyan turp suyunun içerisine 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı pirinç unu ve 1 adet yumurta akı eklenir. Sonrasında yarım bardak süt yavaşça eklenerek tüm malzemeler ile harmanlanır. Badem yağı eklenir, yeniden karıştırılır. 

Siyah turp saçların yanı sıra kuru ciltler için de mucizevi bir besindir. Siyah turpun içinde bolca bulunan su sayesinde müthiş bir nemlendirici özellik gösterir. Bu yüzden kuru ciltler için hazırlanan siyah turp maskesi kuru ciltleri mükemmel bir şekilde nemlendirir ve canlandırır. Hazırlanan karışım yüz ve boyun bölgelerine sürülerek yarım saat kadar bekletilir. İşlemin sonunda siyah turp maskesi ılık suyla durulanarak ciltten temizlenir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal