Sivrisinek Sokmasıyla Bulaşan Hastalıklar

Yaz günlerinde sayıları bir hayli artan sivrisineklere dikkat etmek gerekir. Zira hastalık bulaştırabilirler. İşte, sivrisinekten bulaşabilecek hastalıklar...

05.08.2019-12:07 - (Son Güncelleme: 05.08.2019-12:04) Sivrisinek Sokmasıyla Bulaşan Hastalıklar

Sivrisinekler tek başlarına bile sorunken bir de hastalık taşıyıcısı olmaları daha tehlikeli. Peki, sivrisineklerden bulaşan hastalıklar nelerdir?

HIV VİRÜSÜ

HIV virüsü taşıyıcısı olan insanı sivrisinek soktuktan sonra, yine aynı sinek değişik bir insanı sokar ve damarlarına erişim sağlarsa; ikinci bireye de HIV virüsü geçmesini de sağlar.

SITMA

Dişi sivrisinekler tarafından bulaşan bir hastalık mevcuttur. Bu hastalığın adı ise Sıtma şeklinde bilinmektedir. Bu hastalık sinekler tarafından taşınmakta ve yoğun olarak insanların hayati faaliyetlerini etkileyebilmektedir. Bir hastalığın sivrisinek ile bulaşabilmesi için, o hastalığın mikrobunun sivrisineğin bedene girdiğinde kendini orada barındırıyor ve orada kendisini geliştirebiliyor olmasına ihtiyaç vardır. Üstelik sivrisinek ile bulaşan en yaygın hastalık da yine sıtmadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde çok yüksek oranda sıtma hastalığına karşılaşılmaktadır. Bununla birlikte Afrika ve Güney Amerika’nın tropik bölgelerinde sıtma oranı çok yüksek seviyede görülmektedir.

SARIHUMMA

Önemli derecede ölüme sebep olan sarıhumma hastalığı da sivrisinek aracılığı ile taşınmakta ve öteki insanlara bulaşabilmektedir. Bununla birlikte sarıhumma hastalığı için Dünya Sağlık Örgütü tarafınca sıkı tedbirler alınmış ve kurallar çizilmiştir. Aşı olmamış insanın sarıhumma hastalığının yoğun olarak görüldüğü yere girmesine izin verilmemektedir.

NİL HUMMASI VE DİĞERLERİ

Sıtma ve sarıhumma dışında, Nil humması, lenfatik filariazis hastalıkları da sivrisinekler aracılığı ile bireylere geçmektedir. Bu hastalıklar; Türkiye'de fazla tanınmıyor olsa da dünya çapında önemli derecede sağlık problemlerine sebep olmaktadır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal