Sivilce Tedavisinde Etkili Faktörler

Beslenme düzeni, kozmetik ürünler, bazı ilaçlar ve stres gibi faktörlerin akne oluşumuna neden olduğu biliniyor. Peki, akne oluşumunun nedeni nedir? Akne tedavisi nasıl olmalıdır? Detaylar haberimizde…

16.07.2020-09:28 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-10:13) Sivilce Tedavisinde Etkili Faktörler

Yaşam boyunca devam eden kronik bir hastalık olan akne oluşumuna dair önemli bilgiler paylaşan Uzm. Dr. Sümbüle Dönmez, akne hastalarında sebum yapımı diğer bireylere oranla daha fazladır açıklamasında bulundu.

Ergenlik ve genç erişkinlik döneminin en sık karşılaşılan dermatolojik hastalık akne problemidir. Akne üzerine yapılan yeni araştırmalarda mikrobiyota dengesinde bozukluk olduğu ortaya konmuştur. Bazı hormonlar sebum artışına yol açarak akne oluşumunu başlatabilir.

Akne oluşumunun nedenleri arasında tüketilen besinler, kullanılan kozmetik ürünler, bazı ilaçlar ve stres bulunmaktadır. Aynı zamanda glisemik indeksi yüksek olan besinler de akne oluşumunda önemli bir role sahiptir. Süt ve süt ürünlerinin de akneye neden olduğu düşünülüyor.

Akne olgularının yüzde 99'unu oluşturan sivilceler uzun yıllardır kronik bir şekilde seyrettiği biliniyor Akneler genellikle yüz, boyun, göğüs, omuzlar ve sırt bölgesinde yer almaktadır. Bu problem ergenlik döneminde başlayarak 30'lu yaşlara kadar, hatta bazen çok daha uzun yıllar sürebilir.

Uygulanan standart tedavilere yanıt veren hastalarda laboratuvar incelemeleri yapılmaz. Ancak direnç gösteren ve tedaviye yanıt vermeyen hastalarda hormonal açıdan değerlendirme yapılması gerekebilir. Akne değişik ölçekler göz önüne alınarak hafif, orta, şiddetli, çok şiddetli diye sınıflandırılır.

AKNE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Topikal yani deriye uygulanan tedaviler tek başına veya antibiyotikler ve diğer sistemik ilaçlar ile birlikte kullanılabilir.

Topikal tedavilerin hemen hepsi ilk başta deride irritasyona neden olmaktadır. Orta ve şiddetli sivilce tedavisinde ilk olarak sistemik antibiyotikler seçilebilir.

Etyopatogenezde hormonların neden olduğu düşünülen akne tedavisinde hormonal tedavi tek başına ya da diğer tedavilerle beraber kullanılabilir.

Şiddetli, dirençli, standart tedavilere yanıtsız, iz bırakan akne tedavisinde düzenli laboratuvar incelemeler ve muayeneler ile sistemik izotretinoin tedavisi uygulanır. Bu tedavinin yan etkileri arasında dudaklarda, deride kuruluk ve göz kuruluğu görülür.

Akne hastalarında cildin düzenli ve doğru şekilde temizlenmesi, nemlendirilmesi ve güneş ışınlarına karşı korunması son derece önemlidir.

Derinin tahriş olmasına neden olmayan, akneyi tetiklemeyen, alerji yapmayan bir temizleyici, aynı zamanda su bazlı ve yağsız nemlendiriciler kullanılmalı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal