Sigara Kovid-19 Riskini 14 Kat Artırıyor

Sigara bilinen birçok zararın yanında, bağışıklık sistemine zarar verdiği için koronavirüse zemin hazırlıyor. Kovid-19 riskini 14 kat arttıran sigaran uzak durmak ise, virüse yakalanmamak için oldukça önemli.

14.09.2020-16:28 - (Son Güncelleme: 14.09.2020-17:48) Sigara Kovid-19 Riskini 14 Kat Artırıyor

Sigara kullanımının kovid-19 riskini 14 kat artırdığını belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur, virüsten korunmak için sigaradan uzak durmanın önemli olduğunu açıkladı. 

Sigaranın vücut savunma sistemini çökerttiğini, hastalıklara zemin hazırladığını söyleyen Akdur, sigara dumanının kalp damar hastalıklarına, kansere neden oluğunu ve aynı zamanda koronavirüsten korunmaya zarar verdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Recep Akdur, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının, kovid-19dan korunmak için önemini belirtirken, ‘Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddeler, vücudun savunma sistemini çökerterek kişileri korona virüse karşı savunmasız hale getiriyor. Korona virüsten korunmada; maske kullanımı, güvenli mesafeye özen göstermek ve temizliğe dikkat etmek oldukça önemli. Sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak tümüyle ve tamamen uzak durmak da korunma konusunda çok çok önemli’ açıklamasında bulundu. Sigara kullanan kişilerin, ellerini sık sık ağızlarına götürdüğünü ve bu eylemin koronavirüsten korunmaya zarar verdiğini belirten Akdur, evde sigara kullanımının pasif içici konumunda olan yaşlı ve kronik hastalığı olanlar için büyük risk taşıdığını da ekledi. Sigara içen kişiler, hem kendi bağoşıklık sistemlerini hem de sigara içmese evde dumanı soluyanların bağışıklık sistemlerini çökerttiğini söyledi. Böylece sigara içen kişi ve evde dumanı soluyan kişiler virüse karşı daha savunmasız bir durumda oluyor. Sigara dumanı, bebek ve çocuklar için de büyük sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor.

Sigara başta olmak üzere, elektronik sigara, nargile, puro ve alkolden uzak durmak, korona birçok hastalıktan ve kovid-19’dan korunma konusunda oldukça önemli. Aynı zamanda sigara yangınların ortaya çıkmasında en önemli faktörlerden biridir. Özellikle yatak odasında ve yatakta asla sigara içilmemeli ve piknik, park gibi alanlarda da izmarit söndürmeden atılmamalı. Prof. Dr. Recep Akdur, sözlerini ‘Lütfen hem sağlığımız, hem ailemiz, hem çocuklarımız, hem de güvenliğimiz için sigaradan tümüyle ve tamamen uzak duralım. Sigarasız bir Türkiye için, Sağlık Bakanlığımızın çok kıymetli ve çok önemli çalışmaları ve projeleri var. Ülkemizi sigarasız bir geleceğe taşıyalım. Çocuklarımıza sağlıklı günler ve yarınlar bırakalım’ ifadeleriyle tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal