SARS Virüsü Ne Zaman Ortaya Çıktı, Nasıl Tedavi Edildi? SARS Virüsü Sebebiyle Kaç Kişi Öldü?

Son yıllarda etkisini tüm dünyada gösteren SARS virüsü, salgın hastalıklar arasında yer alıyor. Peki, SARS virüsü ne zaman ortaya çıktı? SARS virüsü nasıl tedavi edilir? SARS virüsü sebebiyle kaç kişi öldü? Detaylar haberimizde…

17.03.2020-16:46 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-21:01) SARS Virüsü Ne Zaman Ortaya Çıktı, Nasıl Tedavi Edildi? SARS Virüsü Sebebiyle Kaç Kişi Öldü?

SARS virüsü, tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de görülen Coronavirüsü nedeniyle gündeme geldi. İlk olarak Çin'de ve Asya'nın büyük bölümünde görülen daha sonra da Kuzey Amerika ve Avrupa'da etkili olan SARS virüsünün ilk vakası 2002 yılında görülmüştü. Sars virüsü hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

SARS VİRÜSÜ NEDİR?

Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu yani kısaca SARS, insanları etkileyen, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsünün (SARS-CoV) neden olduğu solunum yolu sendromudur. Kasım 2002 ve Temmuz 2003 tarihleri arasında Hong Kong'da başlayan SARS salgını neredeyse pandemik hale gelmiştir.

SARS VİRÜSÜNÜN BULAŞMA YOLLARI

  • Damlacık (Droplet) İnfeksiyonu
  • Hava yolu
  • Vücut sıvıları

SARS virüsünün bulaşmasında yakın temas (Hasta bakımı, hasta ile birlikte yaşama, şüpheli olgunun solunum sekresyonları ve/veya vücut sıvıları ile direkt temas) çok önemlidir. Bu yüzden hastane personeli ve hasta yakınları birinci derecede risk altındadır.

SARS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Inkübasyon dönemi genellikle 2 ila 7 gün arasındadır. Fakat 10 güne kadar da uzayabilmektedir. Hastalık ateş (38 dereceden fazla),üşüme titreme gibi prodromal belirtilerle başlamakta bazen baş ağrısı, düşkünlük, kas ağrısı görülmektedir. Hastalığın başlangıcında bazı olgularda hafif solunum belirtilerine de rastlanmıştır. Döküntü, nörolojik veya gastrointestinal bulgulara rastlanmamaktadır.

3 ila 7 gün sonra alt solunum fazı başlar. Balgamsız, kuru öksürük veya dispne şeklinde başlayıp hipoksemiye kadar uzanabilir. Olguların -20’sinde solunum yetmezliği çok ciddi sonuçlara ulaşmaktadır. Entübasyon ve mekanik ventilasyon gerekir. SARS’ın ölüm oranı yaklaşık %3 olarak belirtilmektedir.

SARS'IN TEDAVİSİ

Hastalıkta temel tedavi ortaya çıkan solunum yolu sorunlara yönelik destek tedavisi, gerekirse oksijen ve ARDS geliştiğinde invasiv mekanik ventilasyondur.

SARS VİRÜSÜNDEN KAÇ KİŞİ ÖDLÜ?

Dünyada 2002-2003 yıllarında ortaya çıkan SARS salgınında Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, çoğunluğu Çin’de olmak üzere 774 kişi hayatını kaybetti.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal