Sarımsak Kabuğunu Çöpe Atmayın! Hem Sağlığa Hem Ekonomiye Katkısı Var

Sarımsak antioksidan içeren bir besindir ve tıbbi bir bitkidir. Birçok faydası olan bu doğal antibiyotiğin sap kısmı ve kabuklarının da oldukça faydalı olduğu ortaya çıktı.

10.03.2020-13:19 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-13:32) Sarımsak Kabuğunu Çöpe Atmayın! Hem Sağlığa Hem Ekonomiye Katkısı Var

Sarımsak, sağlık açısından çok faydalı olmasının yanı sıra yemeklere kattığı lezzetle de fazlasıyla kullandığımız besinlerden biridir. Doğal antibiyotik olarak da bilinen sarımsağın gün geçtikçe farklı bir faydası ve katkısı keşfedilmektedir. Antibakteriyel özelliğiyle vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan sarımsakların sap ve kabuk kısımlarının çöpe atılması yerine ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Deren Tahmas Kahyaoğlu, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki 20 farklı tarladan örnek aldı. Kahyaoğlu, laboratuvardaki incelemeleri sonucunda, Taşköprü sarımsağının dişlerinde bulunan antioksidanın sap ve kabuk kısmında da bulunduğunu tespit etti.

SARIMSAK KABUKLARI VE SAP KISMI DA OLDUKÇA FAYDALI

Kahyaoğlu, açıklamasında, sarımsağın tıbbi bir bitki olduğuna dikkat çekerek, Taşköprü sarımsağının, Türkiye'deki diğer sarımsak türlerinden farklı olduğunu ve 10-11 aylık raf ömrü bulunduğunu belirtti. Bir süre önce kentte bulunan bir sarımsak fabrikasını ziyaret ettiklerini anlatan Kahyaoğlu, "Ürün, sap ve kabuklarından ayrılıp vakumlu ambalajlarda paketlenerek ihraç ediliyordu. Ayrılan sap ve kabukların ne olduğunu merak ettik. İşletmeye sorduğumuzda, bunların çöpe atıldığı söylendi." ifadelerinde bulundu.

"HEM EKONOMİYE KATKI, HEM ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEYE YARDIMCI"

Sarımsağın çöpe atılan kısmının toplam ağırlığının yüzde 10'unu oluşturduğunu vurgulayan Kahyaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kadar büyük bir miktarın atık olması, bizi bu çalışmayı yapmaya yönlendirdi. Sarımsak, doğal bir antioksidandır. Bu ispat edilmiştir. Bu özelliğin kabuğu ve sapında da olup olmadığını merak ettik. 'Bunları endüstriye tekrar kazandırabilir miyiz?' diye düşündük. Bu amaçla yaptığımız çalışmada, Taşköprü'nün farklı tarlalarından elde ettiğimiz sarımsağın kendisinde, diş kabuğunda ve sapında antioksidan aktivite testleri yaptık. Bu testler sonucunda tabii ki en yüksek antioksidan aktivite, sarımsak dişlerinde tespit edildi. Bunu sarımsak dişinin kabuğu, ardından da sapı takip etti."

Sarımsakla ilgilenen sanayicilerden sarımsağın sap ve kabuğunu da değerlendirmelerini isteyen Kahyaoğlu, "Yüzde 10'luk atık kısım işlendiğinde hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem de çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olacaktır. Sarımsakla ilgilenen sanayicilerin Ar-Ge çalışmaları yapıp bu tarımsal atığı değerlendirmeleri ve bu sayede Taşköprü sarımsağının dünya piyasasında rekabet gücünün artırılabilmesi, oldukça önemlidir." ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal