Sakın Kaskı Çıkarmayın! Motosiklet Kazasında İlk Yardım Kuralları

Kazalarda ilk yardımın önemi ilk 10 dakikada oldukça önemli. Motor kazalarında ise bu süre daha da kısalıyor. Bir motor kazasına şahit olduğunuzda yapmanız gereken ilk yardım kurallarınız sizin için derledik.

03.09.2019-13:44 - (Son Güncelleme: 03.09.2019-13:23) Sakın Kaskı Çıkarmayın! Motosiklet Kazasında İlk Yardım Kuralları

Motosiklet kazalarında ve dahi diğer kazalarda ilk yapılması gereken şey, kazaya karışan olsanız da bir yaralıya da müdahale edecek de olsanız sağlık ekiplerini olay yerine çağırmaktır. 

MOTOR KAZALARINDA İLK YARDIM

Bu sırada ise ilk yapmanız gereken, yaralıyı kontrol etmek olmalıdır. Kazazede eğer hayatta ve motosikletin altında sıkışmışsa yavaş bir şekilde ve sarsmadan motosiklet kaldırılmalı, yaralı sakinleştirilmeli.

Çevre kontrol edilmeli, kaza yeri görünür hale getirilmeli ve motosiklet çalışır haldeyse kontağı kapatılmalı. Motosiklet binek araçlara oranla daha az görünür olduğu için kaza yeri hızlıca uyarıcı işaretler ile donatılmalı.

Kazadan sonra kask çıkarılmalı mı?

Kesinlikle hayır. Yaralının durumunu tam olarak kestirmeden çıkartılan kask, boyun sinirlerinin tahrip olmasına hatta kopmasına sebep olabilir. Bu sebeple kask camı kaldırılarak yaralının nefes alması sağlanmalı ve ekipler beklenmeli.

Başka hangi müdahaleler hayat kurtarabilir?

Eğer yaralıda kanama varsa muhakkak sarsmadan kanamayı durdurun. Steril bir bez  ile kanamanın olduğu yere tampon yapın, kanama bölgesini kalp hizasından yukarı kaldırın. Eğer yaralıda kırık var gibi davranıyorsa kırık olan bölgeyi yavaşça belirleyip tahta veya metal gibi bir parça ile kırığı sabitleyebilirsiniz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için Sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal